©Unsplash

Aantal zonnepaneel-installaties is dit jaar gehalveerd

Aantal zonnepaneel-installaties is dit jaar gehalveerd

9 augustus om 09:05
Laatste update: 9 augustus om 09:11

Het gaat minder goed met het installeren van zonnepanelen in ons land. Dat kon je al zien aan het aantal installatiebedrijven dat failliet ging, maar nu zijn er ook cijfers voor de eerste helft van 2024. Daarin werden 188.000 nieuwe installaties gedaan tegenover 371.000 in 2023 rond dezelfde tijd. Een halvering dus!

De cijfers komen van Energie Data Services Nederland (EDSN), via NU.nl. Juli was ook nog een dieptepunt, want daarin werden 63 procent minder installaties van zonnepanelen gedaan. Bij een geregistreerde installatie kan het wel om meerdere zonnepanelen gaan, bijvoorbeeld als die tegelijkertijd op één dak worden gelegd.

Zonnepanelen brengen minder op

De daling werd verwacht, kijkend naar het aantal installatiebedrijf dat eerder faillissement aanvroeg, maar er is meer aan de hand volgens Martien Visser, energiedeskundige van de Hanzehogeschool Groningen. In gesprek met NU.nl wijst hij de vinger naar de terugleverkosten. Sinds de salderingsregeling voor zonnepanelen is verlengd, vragen steeds meer energiemaatschappijen terugleverkosten voor stroom die panelen aan het net leveren. Dat neemt een flinke hap uit de opbrengsten, al blijven zonnepanelen op de lange termijn alsnog zichzelf terugbetalen.

Onduidelijkheid over de salderingsregeling speelt ook een rol. Het Kabinet twijfelde lange tijd over het wel of niet afschaffen. De nieuwe regering heeft de knoop doorgehakt en verwacht in 2027 de salderingsregeling officieel te eindigen.

Veel mensen hebben al zonnepanelen

Tot slot speelt volgens Visser verzadiging ook een rol. Veel Nederlandse huishoudens zijn al voorzien van zonnepanelen dus naar zijn verwachting blijft de daling in de zonnepanelenmarkt voorlopig doorzetten.

Lees meer over energie en schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.