©Canva

ACM doet onderzoek naar te hoge terugleverkosten zonnepanelen

ACM doet onderzoek naar te hoge terugleverkosten zonnepanelen

17 augustus om 10:00

Mensen met zonnepanelen die jaarlijks meer elektriciteit terugleveren dan ze afnemen, moeten bij sommige leveranciers netto betalen voor deze teruggeleverde stroom. Dat constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Reden voor meer onderzoek.

In het wetsvoorstel voor de Energiewet heeft de Tweede Kamer een verbod op een negatieve terugleververgoeding genoteerd. De ACM gaat om tafel met de sector om hierover te spreken. De terugleververgoeding wordt door leveranciers bepaald en veel leveranciers zetten op de factuur ook een kostenpost voor het terugleveren van die elektriciteit: deze terugleverkosten zijn aan de klant om te betalen. Is de vergoeding per kWh lager dan de terugleverkosten per kWh (na salderen), dan is er een netto negatieve terugleververgoeding. Dit komt voor bij verschillende providers en de ACM wil dit nader onderzoeken.

Terugleverkosten

Het deed eerder al onderzoek naar de vier grootste energieleveranciers. Toen stelde het dat de tarieven niet onredelijk waren. Echter, de terugleverkosten zijn inmiddels over de gehele markt gestegen, mede omdat energieleveranciers bij wet tarieven zelf mogen bepalen. Althans, daar is wel een limiet: ze mogen niet onredelijk zijn kijkend naar de onderliggende kosten. De hoogte ervan is nu op de radar van de ACM, net als de tarieven van modelcontracten.

Modelcontracten hebben variabele tarieven voor onbepaalde tijd en energieleveranciers moeten dit soort standaardcontracten beschikbaar stellen. De ACM bepaalt hierin de voorwaarden, om te zorgen dat burgers altijd een gas- en elektriciteitscontract kunnen afsluiten. Zo’n standaard maakt het eenvoudiger te vergelijken, maar dan komt dus ook sneller naar voren dat ze duurder zijn dan andere variabele contracten. En dan zijn we toch weer terug bij de terugleverkosten: leveranciers mogen bij deze modelcontracten de kosten die ze maken voor huishoudens met zonnepanelen niet doorberekenen via terugleverkosten. 

Modelcontracten

Reden voor energiemaatschappijen om de vaste leveringskosten per maand dan maar omhoog te gooien. Of je zonnepanelen hebt of niet maakt dan niet uit: je betaalt met een modelcontract dan dus hogere tarieven. De ACM wil het modelcontract herzien, zodat het aantrekkelijk blijft voor consumenten en klaar is voor de Energiewet. Misschien betekent dit dat energieleveranciers de kans moeten hebben om terugleverkosten wel te bereiken in zo’n modelcontract, maar dat moet nog worden bezien. 

Lees meer over energie en mis niets met onze Bright-app.