© Pexels

Aantal uren met negatieve stroomprijs was nog nooit zo hoog

Aantal uren met een negatieve stroomprijs is dit jaar nu al hoger dan ooit

13 augustus om 22:42
Laatste update: 13 augustus om 23:10

Nog nooit heeft Nederland zoveel uren met negatieve stroomprijzen meegemaakt als dit jaar. Dat terwijl het nog maar augustus is. Het vorige record dateert van 2023. Toen daalden de stroomprijzen 316 uren onder nul euro.

Dit jaar zal Nederland meer dan 500 uur lang negatieve stroomprijzen kennen. Dat voorspelt Jan Willem Zwang, marktanalist bij Stratergy. Tot nu toe is er in 2024 al sprake van zo’n 326 uren met stroomprijzen onder nul euro.

Elektriciteitsprijzen dalen steeds vaker onder nul door een overschot aan hernieuwbare energie, vooral op zonnige dagen of dagen met harde wind. Dit gebeurt omdat de productie hoger is dan de vraag, terwijl opslagcapaciteit beperkt is en energiecentrales moeilijk snel kunnen worden uitgeschakeld. 

Niet per se geld terug

Maar hoewel prijzen negatief zijn, betekent dit niet altijd dat consumenten geld terugkrijgen of dat producenten gaan bijbetalen. Dat is alleen het geval voor consumenten met een dynamisch energiecontract, en dan enkel tijdens uren met negatieve prijzen. In Nederland zijn dat zo’n 312.000 huishoudens

Nettoprijs van elektriciteit

Nog een kanttekening is dat de energiebelasting en andere kosten nog niet zijn meegerekend in de prijs. Dit jaar was de prijs inclusief die belastingen slechts een handjevol uren negatief. Ook vorig jaar was de 'nettoprijs' van elektriciteit slechts 15 uur lang negatief.

Lees meer nieuws over energie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.