Hawaï gaat kracht van de oceaan gebruiken om energie op te wekken

© Ocean Energy

Hawaï gaat kracht van de oceaan gebruiken om energie op te wekken
27 juli om 16:00

Hawaï heeft het grootste golfenergie-apparaat in de wereld in gebruik genomen. Het toestel meet meer dan 40 meter en weegt maar liefst 826 ton. Het apparaat heeft een capaciteit van 1,25 megawatt. 

De machine, de OE-35 gebouwd door het bedrijf Ocean Energy, is een kolossale boei die energie van golven kan omzetten in elektriciteit. De OE-35 werd deze week geïnstalleerd op zee aan de kust van het Hawaiiaanse eiland Oahu. Dat meldt Ocean Energy in een persbericht

Het apparaat heeft een afgesloten ruimte waar zich enkel licht in bevindt. Het onderste deel is open richting de zee. Wanneer golven tegen het apparaat slaan, zorgen de drukverschillen door de golven bij de ondergedompelde opening ervoor dat de lucht binnenin het apparaat heen en weer beweegt.

Deze bewegende lucht wordt door een turbine gestuwd. De energie die daarbij wordt opgewekt, kan worden omgezet in elektriciteit. De OE-35 zal in de nabije toekomst verbonden worden met het grid, wat er meteen voor zorgt dat de opgewekte stroom geëxporteerd en gebruikt kan worden.

Niet heel efficiënt

Volgens Ocean Energy is het apparaat bestand tegen de corrosieve effecten van zoutwater. De enige bewegende onderdelen van de OE-35 komen niet in contact met het water. 

Wel is het niet de meest efficiënte manier om stroom op te wekken. De turbinebladen hebben bijvoorbeeld een hogere weerstandscoëfficiënt dan bijvoorbeeld die van windmolens. Het apparaat heeft bovendien slechts een capaciteit van 1,25 megawatt. Dat is minder dan de gemiddelde nieuwe windmolen op zee. 

Lees meer over energie, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.