©Unsplash

Gemeente komt met uniek kastje om mensen energie te laten besparen

Gemeente komt met uniek kastje om mensen energie te laten besparen

11 augustus om 11:00

Energie besparen is altijd een goed streven, al is niet iedereen er even druk mee bezig. Om het toch wat meer op mensen hun radar te krijgen, heeft Gemeente Rheden kleine kastjes geplaatst in wijken.

De zogeheten energiebespaarkastjes zijn een primeur in Nederland. Ze zijn te vinden in Dieren en doen denken aan de bekende mini-bibliotheken waarin mensen boeken die ze hebben uitgelezen (of niet meer willen hebben) kunnen achterlaten en eventueel een ‘nieuwe’ kunnen meenemen. Het eenrgiebespaarkastje is net even anders, want het zijn geen producten die je weer terug hoeft te leggen. 

Energiebespaarkastjes

Het is juist de bedoeling dat je ze in je huis gebruikt, zodat je energie bespaart. Het zijn bijvoorbeeld ledlampen, tochtstrips en douchetimers. Veel gemeentes hebben initiatieven om mensen te inspireren hun huis of gedrag energiezuiniger te maken, maar zo’n houten mini-huisje is uniek. Het blijkt ook niet door alleen de gemeente of initiatiefnemer Brenda Lentink te worden gevuld, ook bewoners zelf die bijvoorbeeld energiebesparende producten dubbel hebben of om andere redenen niet gebruiken kunnen ze in het kastje achterlaten voor anderen.

Het kastje heeft zelfs een soort curator als in een museum, want elke maand is er een ander thema. Het is ook niet zo dat er altijd iets te halen valt qua gadgets: er is ook veel informatie te vinden in de vorm van flyers en folders. De thema’s zijn bijvoorbeeld besparen op water of op gas, maar ook het vergroenen van het huishouden, schrijft Omroep gld

Gemeente Rhenen

Het doel is om tien energiebespaarkastjes in het dorp Dieren-West te verspreiden. Die wijk is belangrijk, omdat gemeente Rheden het op de kaart heeft om de eerste gasvrije wijk te worden in de gemeente. Het initiatief kan ook worden opgepikt door andere gemeenten, maar daarvoor zal eerst gekeken worden naar hoe deze eerste energiebespaarkastjes het doen.

Meer smart home en mis niets met onze Bright-app.