De nieuwe generatie zonnecellen komt eraan: doorzichtig, buigbaar én erg efficiënt
Wetenschappers aan de Amerikaanse Stanford-universiteit hebben een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van een nieuwe generatie zonnecellen. In samenwerking met het Belgische onderzoekscentrum Imec zijn ze erin geslaagd om doorzichtige en flexibele zonnecellen te maken met een hoog rendement.
De nieuwe zonnecellen zijn gemaakt van wolfraam, in tegenstelling tot silicium, het materiaal dat in de meeste commerciële zonnepanelen wordt gebruikt. Het gebruik van wolfraam maakt het mogelijk om zonnecellen te produceren die zowel doorzichtig als buigbaar zijn.
De onderzoekers beweren in een paper, die is gepubliceerd op preprint-platform arXiv, dat hun nieuwe zonnecellen een efficiëntie kunnen halen van 22,3 procent. Dit betekent dat ze bijna net zo efficiënt zijn als de huidige commerciële zonnepanelen. Het grote voordeel is echter dat deze nieuwe cellen veel lichter en flexibeler zijn.
Enkele atoomlagen dik
De techniek achter deze nieuwe zonnecellen is gebaseerd op zogenaamde 'transitiemetaal-dichalcogeniden' (TMD). Dit zijn materialen die een dikte hebben van slechts enkele atoomlagen. Hierdoor kunnen ze licht doorlaten en tegelijkertijd energie opwekken.
Door hun unieke eigenschappen kunnen deze zonnecellen op veel meer plekken worden toegepast dan traditionele panelen. Denk bijvoorbeeld aan ramen die zonne-energie opwekken, zonnecellen in kleding en lichtgewicht zonnepanelen voor de ruimtevaart.
Geschikt voor massaproductie
Hoewel het onderzoek veelbelovend is, is het nog niet duidelijk wanneer we deze nieuwe zonnecellen in de praktijk kunnen verwachten. De onderzoekers benadrukken echter dat hun productiemethode geschikt is voor massaproductie, wat de baan vrijmaakt voor toekomstige toepassingen op grote schaal.
Lees meer nieuws over wetenschap en mis niet met onze nieuwsbrief.