©NREL

Deze flexibele zonnecellen zijn efficiënter dan ooit

Deze vouwbare zonnepanelen zijn efficiënter dan ooit

22 augustus om 00:26
Laatste update: 22 augustus om 00:32

Wetenschappers hebben mogelijk een doorbraak bereikt met een nieuwe generatie perovskiet-zonnecellen. Deze cellen bereiken een efficiëntie van 27 procent en zijn uiterst flexibel, wat nieuwe mogelijkheden opent voor zonnepanelen op verschillende soorten oppervlakken.

De nieuwe zonnepanelen maken gebruik van perovskiet, een speciaal materiaal van een kristalsoort, als actieve laag om zonlicht om te zetten in elektriciteit. Dit type paneel biedt de potentie voor lagere productiekosten en hogere efficiëntie in vergelijking met traditionele zonnepanelen van silicium, dankzij het eenvoudiger fabricageproces en goedkopere grondstoffen.

Een belangrijk nadeel is echter de beperkte levensduur en stabiliteit, wat de betrouwbaarheid op lange termijn kan beïnvloeden. Ondanks deze uitdagingen blijven onderzoekers bezig met verbeteringen. Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Next Energy, beschrijft een belangrijke stap vooruit. Wetenschappers van het Indian Institute of Technology en het National Institute of Technology hebben een nieuwe variant van perovskiet-zonnecellen ontwikkeld die geen elektronentransportlaag (ETL) nodig heeft.

27 procent efficiëntie

De ETL is een laag die helpt bij het efficiënt transporteren van elektronen van de actieve laag naar de elektrische contacten. Door het ontbreken van deze laag wordt de structuur van de cel eenvoudiger en flexibeler, wat de cellen vouwbaar maakt.

Bovendien kunnen deze zonnecellen aan beide zijden zonlicht opvangen, wat de efficiëntie verhoogt. De cellen zetten 27 procent van het opgevangen licht om in stroom, wat beter is dan de beste zonnepanelen van silicium die momenteel beschikbaar zijn.

Nog veel uitdagingen

Er zijn nog wel kanttekeningen. Zo bestaat er nog geen prototype van deze panelen. De wetenschappers hebben enkel simulaties uitgevoerd. Daarnaast is het probleem met de levensduur van de panelen nog niet opgelost. Tot slot is er nog niets bekend over de mogelijkheden voor massaproductie of de betaalbaarheid daarvan.

Lees meer nieuws over wetenschap en mis niet met onze nieuwsbrief.