©Apple

Dit iPhone 16-model is het populairst: toch weer verrassend

Dit iPhone 16-model is het populairst: toch weer verrassend

16 september om 14:39

Elk jaar is het maar weer de vraag welk type iPhone het populairst is. De afgelopen paar jaar was de vraag naar de Pro-modellen het grootst, nu is er toch weer een verschuiving te zien op basis van de eerste bestellingen.

Apple kon de afgelopen maanden in z'n handjes wrijven. De allergrootste, duurste iPhone was de bestverkopende smartphone ter wereld. Dan zou je verwachten dat de nóg iets grotere iPhone 16 Pro Max ook nog meer in trek is, dan zijn voorganger, maar da tis dan weer niet zo. De iPhone 16 Pro Max is in het eerste weekend dat 'ie te koop is wel met afstand het populairste model, met 17,1 miljoen bestellingen volgens de betrouwbare analist Ming-Chi Kuo.

Alsnog is het aantal bestelde exemplaren van de iPhone 16 Pro Max 16 procent lager dan bij de 15 Pro Max. En de iPhone 16 Pro is met 9,8 miljoen exemplaren zelfs 27 procent minder vaak vooruitbesteld dan de 15 Pro. De grootste groei zit bij het model dat al jaren het minst populair is: 'die andere' gewone iPhone. Een paar jaar was dat de Mini, nu voor het derde jaar als Plus-model. En dat grotere model is 48 procent populairder in de vooruitbestelling dan de 15 Plus, met 2,6 miljoen bestelde exemplaren. De gewone iPhone 16 is op zijn beurt 7,3 miljoen keer besteld, 10 procent meer dan vorig jaar.

Pro-modellen beter op voorraad

Apple heeft wel geleerd van de Pro-tekorten van vorig jaar. Toen moesten klanten die in september een 15 Pro Max bestelden al snel tot half november wachten. Dat kwam niet alleen door de grote vraag, maar ook door een geringe voorraad. Deels was dat kennelijk door de zoomlens in de 15 Pro Max, die toen voor het eerst kon inzoomen met een tetraprisma. Daar waren vorig jaar volgens Kuo opstartproblemen mee.

Dit jaar zit die 5x-zoomlens in beide Pro-modellen, maar zijn de productieproblemen gladgestreken. Daarom zou Apple nu 6 miljoen exemplaren van de iPhone 16 Pro Max hebben geproduceerd voor de lancering, ruim 100 procent meer dan vorig jaar. Die 6 miljoen moet werken al een soort buffer, zodat klanten minder snel een lange wachttijd te zien krijgen. En dat werkt: er zijn nu wel wachttijden bij de Pro-modellen, maar de meeste uitvoeringen worden alsnog in de eerste week van oktober geleverd voor wie nu bestelt.

Meer iPhone en mis niets met onze Bright-app.