©Unsplash

FineWoven is niet meer: dit zijn de beste leren hoesjes voor je iPhone

FineWoven is niet meer: dit zijn de beste leren hoesjes voor je iPhone

13 september om 17:01

Een jaar geleden onthulde Apple zijn dier- en milieuvriendelijke alternatief op leer: FineWoven. In de praktijk bleken de FineWoven-hoesjes toch snel te verslijten en vuil te worden. Vooralsnog doe je beter aan een leren hoesje, als je wat moois zoekt. Wij zetten onze favorieten op een rijtje.

FineWoven werd gelijktijdig met de iPhone 15-lijn aangekondigd. Het materiaal is beslist geen kunstleer, eerder een soort synthetisch suede. Het zit wel in dezelfde luxueuze hoek, en was daarmee ook de vervanger voor de leren hoesjes van Apple, naast de goedkopere siliconen cases. Met de onthulling van de iPhone 16, zijn de FineWoven-hoesjes uit het assortiment van Apple verdwenen. Er worden nog wel FineWoven-accessoires verkocht, zoals MagSafe-portemonnees en Apple Watch-bandjes.

Hoewel een officiële verklaring ontbreekt, laat het zich raden waarom er geen FineWoven-hoesjes meer worden verkocht door Apple. De hoesjes van vorig jaar zijn bij veel gebruikers inmiddels bekrast, op de hoeken en randen totaal afgesleten en snel vies – ook bij ons op de redactie. Dat terwijl een goed leren hoesje best een paar jaar meegaat en zelfs mooier wordt van het gebruik.

Apple zelf verkoopt geen leer meer, dit vinden wij de beste leren iPhone-hoesjes van andere fabrikanten:

Mujjo

Het Nederlandse Mujjo maakt al jaren fraaie leren hoesjes voor de iPhone. Ook voor de iPhone 16 en 16 Pro heeft Mujjo een nieuwe lijn, compleet met uitsparing voor de nieuwe Cameraregelaar. Dit jaar heeft Mujjo hoesjes in de kleuren zwart, bruin, blauw en twee tinten groen. Die hoesjes zijn overigens ook gewoon geschikt voor gebruik met MagSafe-accessoires, wel zo fijn. Voor alle nieuwe iPhone 16-modellen kosten de leren Mujjo-hoesjes 59 euro.

Voor 64 euro heb je voor de iPhone 16 en 16 Pro Max ook nog een leren variant met ingebouwde kaarthouder. En voor 44 euro verkoopt Mujjo ook nog een eigen leren kaarthouder, verkrijgbaar in matching kleuren. Tip voor iPhone-gebruikers met een model van vorig jaar of ouder: de leren hoesjes voor die toestellen zijn momenteel in de aanbieding.

Decoded

Nog een Nederlands merk met fraaie leren hoesjes: Decoded. Ook hier een nieuwe lijn iPhone 16-hoesjes, met uitsparing voor de Cameraregelaar en geschikt voor MagSafe. Decoded heeft hoesjes in zwart en donkerbruin, maar in Navy en een fraaie beige-tint. De camera-uitsparing is voorzien van een eigenzinnige metalen ring, die zeker bij de iPhone 16 de nieuwe camera-opstelling opvallend omlijst. Die hoesjes kosten 49,99 euro.

Leuk zijn ook de leren hoesjes met verwijderbare portemonnee. Niet de kleine magnetische variant aan de achterkant: dit is een groter exemplaar inclusief flapje voor aan de voorkant, met daarin ruimte voor pasjes en briefgeld. Maar ook magnetisch, dus je kan de hele flap-portemonnee verwijderen en dan zit je iPhone alsnog veilig in z'n eigen leren hoesje. Dan krijg je natuurlijk wel een iets dikker geheel. Dat hoesjes met verwijderbare portemonnee kost 69,99 euro.

Bullstrap

Bij het Amerikaanse Bullstrap betaal je wat verzendkosten, maar dat kan het waard zijn. Het bedrijf maakt namelijk fraaie leren hoesjes, ook weer geschikt voor MagSafe, in een heleboel kleuren én met verschillende ontwerpen. Kleuren variëren van zwart en bruin tot blauw en roze, maar boeiender zijn de verschillende ontwerpen.

Zo is er de Sienna van 89 dollar, waarbij de randjes nauwelijks tot voorbij het scherm komen en de onderrand open blijft: handig bij het bedienen. De Flex van 70 dollar heeft wel een rand rondom, die bovendien van verstevigd kunststof gemaakt is. The Contemporary à 89 dollar heeft ook een rand rondom, maar dan loopt het leer door over die rand. En the Portfolio, ook 89 dollar, heeft twee pasjesvakjes op de achterkant zitten. En een losse MagSafe-portemonnee heeft Bullstrap ook, voor 59 dollar en met ingebouwde flesopener.

Nomad

Voor de liefhebber van minimalisme. De leren iPhone 16-hoesjes van Nomad zijn bijna vrij van merktekens: alleen op de zijkant staat klein het merk. De hoesjes zijn er vanaf 50 voor een versie met modern uiterlijk, 60 euro voor een traditionele variant en 70 euro voor een hoesje met flap. Ook weer allemaal geschikt voor MagSafe en met een uitsparing voor de nieuwe cameraknop.

Ook grappig voor wie alleen de achterkant van de iPhone wil beschermen: de magnetische leren rug, voor 45 euro. Precies wat je verwacht: een reepje leer in de vorm van je iPhone met een uitsparing voor de camera, die je magnetisch achterop kan plakken. Zo blijf je wel de aluminium of titanium randen van je iPhone zien, maar is de rug wel beschermd tegen krassen. Maar natuurlijk lang niet zo schokvast als een volledig hoesje.