©Ocean Clean Up

Opruimen plastic vuilnisbelt in de Stille Oceaan heeft een prijs

Opruimen plastic vuilnisbelt in de Stille Oceaan heeft een prijs

16 september om 09:45
Laatste update: 16 september om 10:05

In de Stille Ocean is een plek waar plastic afval zich verzamelt. Deze plek heet Great Pacific Garbage Patch en is zo groot als de staat Texas in de VS. Het Nederlandse initiatief Ocean Cleanup heeft nu een prijs en een datum gehangen aan het opruimen daarvan.

The Ocean CleanUp wordt geleid door de Nederlandse uitvinder Boyan Slat. Zijn organisatie wil het vervuilende plastic uit de oceaan halen. Daarvoor ontwikkelt en test het diverse technieken die al met succes worden ingezet.

Opruimen

The Ocean Clean Up werk al aan de vuilnisbelt in de Stille Ocean. Het gebruikt daarvoor een vangnet van meer dan 2 kilometer lang voortgetrokken door twee schepen. Ondanks de miljoenen kilo’s aan afval die al door de organisatie uit het water is gevist, is er pas 0,5 procent van het afval verwijderd.

Een luchtfoto van System 03 waarmee The Great Garbage Patch te lijf wordt gegaan.

Voor het eerst heeft men een prijs en een datum kunnen hangen aan het opruimen van deze enorme hoop plastic. Met een investering van 1,7 miljard zal The Ocean CleanUp in 10 jaar klaar kunnen zijn, en de Stille Oceaan weer een stuk schoner.

Dat klinkt als een hoop geld maar dat werd heel slim in perspectief geplaatst. Het bedrag van 1,7 miljard is namelijk minder dan de winst van een maand van Apple. Het bedrag is maar een zesde van de bonus die Tesla aan Elon Musk heeft uitbetaald. Sterker nog, het zou slechts een enkele procent zijn van de gezamenlijke winsten die de plastic producenten maken. Wanneer meer geld de oplossing is van dit grote probleem, dan zijn we er toch zo vanaf?

Lees hier meer over afval en abonneer je op de nieuwsbrief

Lees meer over:

Deel via