Fortnite-maker Epic dient klacht in tegen Apple bij EU
Fortnite-maker Epic heeft een klacht tegen Apple ingediend bij de Europese Commissie wegens machtsmisbruik. Vorig jaar werd Apple in de VS al aangeklaagd door Epic.
Net als in de VS is de inzet in Europa ook het machtsmisbruik dat Apple volgens Epic Games toepast op de App Store, aldus de Fortnite-maker. De klachten van Epic Games zijn hetzelfde als bij de Amerikaanse rechtszaak die in augustus 2020 werd gestart.
De klachten draaien grotendeels om de commissiekosten die zowel Apple als Google rekenen op de verkoop van digitale goederen binnen apps. Bij beide bedrijven moet daar 30 procent commissie over betaald worden. In Fortnite wordt digitaal geld verkocht, waar spelers voorwerpen mee kunnen kopen.
Epic daagt Apple uit
Epic Games vindt het onterecht dat die kosten betaald moeten worden, en omzeilde daarom vorig jaar de betaalsystemen van Apple en Google. Beide bedrijven verwijderden kort daarna Fortnite uit hun appwinkels. Epic Games had dat verwacht, en startte toen direct zijn rechtszaak.
Dat leidt tot de tweede klacht van Epic Games: Apple bepaalt welke apps er in de App Store staan. Wie niet aan de regels van Apple wil voldoen, kan geen app op de iPhone of iPad uitbrengen. Bij Android is er nog een omweg: apps die niet in de Google Play Store staan, kunnen nog los worden geïnstalleerd. Die greep op de App Store werkt volgens Epic Games marktverstorend.
'Toekomst op het spel'
"De toekomst van mobiele platformen staat op het spel", zegt Epic Games-ceo Tim Sweeney. "Consumenten hebben het recht om apps te installeren vanuit een bron naar keuze en ontwikkelaars hebben het recht om te concurreren in een eerlijke markt".
De klacht bij de Europese Commissie volgt na klachten in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië. In de VS heeft Epic Games nog weinig succes met zijn zaken, en krijgt Apple steeds gelijk. Toch wordt Apple in zowel de VS als Europa nauwkeurig onderzocht.
Spotify kwam in 2019 al met een klacht tegen Apple, in september sloegen tientallen techbedrijven de handen ineen tegen de iPhonemaker.