Bright Review

Review: draadloos opladen met een modulair oplaadsysteem

draadloos opladen Zens Modular
9 maart 2021 om 10:23
Laatste update: 9 maart 2021 om 10:23

Het gadgetmerk Zens maakt al jaren opladers voor smartphones en brengt nu de Zens Modular uit: een systeem van magnetische, draadloze oplaadmodules. Je kunt ze makkelijk naar wens configureren.

Zens Modular laat je zelf bepalen hoeveel en welke apparaten je draadloos zou willen opladen. Misschien wil je alleen je smartphone draadloos opladen, dan heb je genoeg aan alleen een basisstation. Maar koop je er later bijvoorbeeld er een setje draadloze oordoppen bij en misschien wel een Apple Watch, dan kan je Zens-modules kopen die je magnetisch vastklikt aan dat basissstation om ook die gadgets draadloos op te laden.

Modules

Er zijn totaal zes Zens Modular-modules verkrijgbaar waarvan vijf Qi draadloos opladen ondersteunen. De modules zijn daardoor geschikt om Apple-producten draadloos op te laden en ook voor Samsungs Fast Charge. Er is een staand, een enkel en een dubbel draadloos basisstation.

Je kunt zo'n basisstation uitbreiden met een drietal 'extensions' die je magnetisch aan zo'n basisstation vast klikt, namelijk een draadloze oplader om je oordoppen of smartphones op te leggen, een Apple Watch-oplader en een usb-oplader die geen draadloos opladen biedt maar een klassieke usb-poort, waar je via een usb-kabel een apparaat bedraad mee kan opladen. De twee zijn aan de achterkant trouwens uitgerust met ieder één usb-c poort.

Die usb-lader is ook geschikt om de losse optionele, magnetische draadloze usb Apple Watch-lader op aan te sluiten. Kortom, genoeg mogelijkheden om allerlei gadgets draadloos maar ook bedraad op te laden. 

Hij wordt geleverd met een 65 Watt oplader. De staande oplader kan maximaal met 15W opladen de enkele liggende lader met 10 Watt en de dubbele lader laadt met 2 x 15 Watt op. 

Ik heb ze niet allemaal getest. Ik heb het dubbele basisstation uitgebreid met de enkele, draadloze oplader en de usb-oplader. In die laatste had ik de magnetische Apple Watch-lader gestoken. Deze Apple Watch usb-oplader geeft een stuk meer flexibiliteit vergeleken met de speciale Apple Watch-uitbreiding. De usb-oplader kan immers ik ook in een usb-poort van een laptop of een powerbank steken om mijn slimme horloge op te laden.

Ziet er een beetje vuil uit

Het eerste wat me opviel toen ik de Zens Modulars uit de doos haalde was het plastic dat gerecycled is. Daar zitten namelijk allemaal witte stukje in. Dat zal wel een ontwerp keuze zijn om aan te geven dat dit geen 'gewoon' plastic is maar gerecycled maar die witte spikkeltjes zien eruit of het vuil de verpakking uit komt. 

En zelfs al oogt hij alleen vuil dan nog wordt hij het wel vuil. De bovenkant is namelijk een patroon met stof verzamelende diepe groeven. Dat wordt stofzuigen geblazen!

Zelf indelen

De verschillende modules klik je gewoon dankzij de magneten makkelijk aan elkaar. Mooie is dat je dankzij deze magneten de plaats van de alle modules zelf kan indelen. 

De staande is echter alleen aan de linkerkant van een basisstation vast te klikken. Jammer want dat betekent dat je ook maar één staande oplader kan gebruiken. Je kunt trouwens ook maar één basisstation gebruiken die je met vier extensies kan uitbreiden. Toch iets minder modulair dan verwacht hoewel wel logisch. je kunt namelijk niet met 65 W lader oneindig veel modules van genoeg vermogen voorzien.

Opladen

Het opladen van mijn Apple- en Samsung-gadgets, zoals telefoons, oordoppen en de Apple Watch, werkt prima, maar je apparaten kan je er niet achteloos opleggen. Ze moeten wel een beetje in het midden van de oplader liggen, anders bestaat er een kans dat hij niet wordt opgeladen.

Dat is ook de reden dat ik meestal een staande draadloze oplader prefereer voor mijn smartphone. Verticaal staat hij dan goed en kan je alleen links of rechts uit het midden je smartphone er tegen aanzetten. Dat vermindert weer de kans dat je naast zit en de smartphone niet oplaadt.

Hoewel ik de staande lader niet heb getest las ik wel dat de houder aan de onderkant van de staande lader een opstaande lip is die in de weg zit van onderkant van de smartphone. Op een homeknop drukken of omhoog swipen is er dan niet bij, een gemiste kans of liever gezegd: misschien wel een designfout?

Conclusie

Het is natuurlijk fijn om naar wens modulair je oplaadsysteem te kunnen bouwen, maar er hangt wel een stevig prijskaartje aan. De modules variëren in prijs van 39,99 euro voor een enkele draadloze oplader tot 99,99 euro voor een dubbel uitgevoerd basisstation. 

Om met dit systeem bijvoorbeeld een iPhone, een setje AirPods en een Apple Watch op te laden ben je al 139,99 euro kwijt. En dat is dan een bundelprijs. 

Dat is een smak geld, maar dan kan je het wel naar wens inrichten en eventueel het systeem bij de aanschaf van een nieuwe gadget met nog een extra oplader uitrusten. Jammer genoeg zit daar ook een grens aan en als je partner ook een goed uitgeruste gadgetliefhebber is, dan zal je aan één Zens Modular niet genoeg hebben.

David Lemereis test gadgets voor Bright. Volg ook ons YouTubekanaal.