Brussel lanceert groot plan voor digitale toekomst
In 2030 moet minstens 80 procent van alle volwassen EU-burgers digitale basisvaardigheden hebben en moeten 20 miljoen ICT-specialisten een baan hebben. Dat stelt de Europese Commissie in een nieuw plan.
Alle huishoudens zouden binnen tien jaar supersnel internet moeten hebben en alle openbare diensten online beschikbaar zijn, met toegang voor elke burger tot zijn digitale medische gegevens. Het dagelijks bestuur van de EU stelt een plan genaamd 'Digitaal kompas' voor dat de Europese Unie moet gidsen naar 'digitale zelfstandigheid in een open en met elkaar verbonden wereld in 2030'.
De omwenteling naar een digitale maatschappij staat naast klimaat hoog op de agenda van Brussel. Met het digitale kompas wil de commissie concrete doelstellingen vastleggen met de lidstaten. "De pandemie heeft blootgelegd hoe cruciaal digitale technologieën en vaardigheden zijn om te werken, studeren en deel te nemen aan de maatschappij, en waar het beter moet", zegt voorzitter Ursula von der Leyen. "De komende tien jaar moet in het teken staan van de digitalisering."
Een van de belangrijkste doelstellingen is de digitale infrastructuur aanpassen aan de hoogste eisen van veiligheid, snelheid en duurzaamheid. Het dagelijks EU-bestuur wil ook dat drie van de vier bedrijven voor 2030 cloudcomputing-diensten, big data en kunstmatige intelligentie gebruiken.
De productie van Europese duurzame en hypermoderne halfgeleiders moet worden opgevoerd tot 20 procent van de wereldproductie. Ook moet de EU binnen tien jaar zijn eerste krachtige kwantumcomputer hebben.
Het dagelijks EU-bestuur stelt voor snel samenwerkingsprojecten met verschillende landen op te zetten voor onder meer een pan-Europese infrastructuur voor gegevensverwerking, betaald door de industrie en de EU. Ze wil ook een systeem opzetten om over de jaarlijkse voortgang van alle plannen te waken.