Bright Review

Getest: de rekenmachine voor de 21e eeuw

Getest: de rekenmachine voor de 21e eeuw
15 maart 2021 om 06:02
Laatste update: 7 mei 2021 om 10:25

Terwijl je horloge smart werd, je weegschaal je BMI leerde uitrekenen en je frituurpan opeens met air kon fryen, is de rekenmachine nog steeds een onding met te weinig knopjes en een interface uit 1980. Tenzij je deze Numworks koopt, ondervond Bright-tester Rutger Middendorp.

Ik loop niet per se warm voor rekenmachines. Dat ligt deels aan mij; wat ik niet in een excelsheet kan uitrekenen, hoef ik niet uit te rekenen. Het ligt ook deels aan rekenmachines. Als je iets meer probeert dan vermenigvuldigen of delen zit je al snel te pielen met shift-knopjes en moet alles in precies de goede volgorde.

Numworks trekt de rekenmachine naar de 21e eeuw. Het witte apparaatje lijkt in eerste instantie aardig op de Texas Instruments die je zelf vroeger ook had op de middelbare, met een schuifkap als bescherming. Maar klik op de aanknop en je ziet dat je met iets heel anders te maken hebt.

Een fris kleurenscherm springt je tegemoet en je kunt niet alleen rekenen, je kunt kiezen voor een statistiekenprogramma, kansrekening, functies invullen en zelfs python programma’s draaien. De echte wiskunde-nerd kan dus zijn eigen calculatiemethodes uitvoeren op de Numworks.

Dat er een micro-USB-aansluiting op zit in plaats van USB-C is een kleine tekortkoming. De prijs van 89 euro ligt ook een stuk hoger dan de gemiddelde rekenmachine voor het VO. Meestal ben je met 20 euro wel klaar als het om de verplichte rekenmachines gaat. 

Fraai kleurenscherm

Ik vroeg wiskundedocent Fenna wat zij van de Numworks vond. Het scherm viel meteen in positieve zin op. Daar kan een reguliere rekenmachine niet tegenop. En ook de grafische presentatie werd gewaardeerd. Minimaal en Maximaal berekenen gaat heel snel en het is een handzaam apparaat. Alleen de vergelijkingsoplosser vond ze niet logisch voor het voortgezet onderwijs en er zitten veel functies op die je nog niet nodig hebt op de Havo of VWO.

Groot nadeel voor Numworks is dan ook dat de rekenmachine vast voorgeschreven wordt door veel scholen. Meestal op basis van een aantal basiseisen én de prijs. De leerling en zijn ouders hebben dan niet zoveel te kiezen. Het is voor een wiskundedocent natuurlijk ook niet te doen om aan kids met vijf verschillende soorten rekenmachines uit te leggen waar de pi-knop zit.

Maar dat is wel jammer, want een apparaat waarop je ook kunt leren programmeren heeft een veel bredere inzetbaarheid. Texas Instruments heeft bijvoorbeeld een heel programma met competities voor scholen waarin geprogrammeerd moet worden. Daarbij is zelfs een rekenmachine leverbaar die gekoppeld kan worden aan een Hub die input van sensoren kan meenemen in berekeningen of programma's. De leerling die uitgedaagd wil worden, zal daar eerder op aangaan. 

Numworks voelt dan ook veel moderner aan dan de verplichte rekenmachine van mijn zoontje en biedt voor de ambitieuze docent en leerling veel meer mogelijkheden en is veel sneller. Vanaf 2022 is de Numworks ook toegestaan voor examens.

Zit je niet op school en heb je wel een rekenmachine nodig, dan is de Numworks een frisse nieuwe optie. Voor 90 euro heb je een apparaat dat met zijn frisse kleur, vrolijke graphics en heldere scherm alle andere rekenmachines ouderwets doet lijken.

Rutger Middendorp test gadgets voor Bright. Volg ons YouTube-kanaal voor meer reviews.

Lees meer over:

Deel via