'Hackers oliepijplijn willen alleen geld verdienen'
De cybercriminelen die worden verdacht van de hackaanval op het grote Amerikaanse oliepijplijnbedrijf Colonial Pipeline zouden geen politieke motieven hebben. De groep, die uit Rusland zou komen, stelt 'alleen geld te willen verdienen'.
"We zijn apolitiek en doen niet mee aan geopolitiek, we hebben geen banden met een bepaalde regering", staat in een verklaring die door experts wordt toegeschreven aan de Russische hackersgroep DarkSide. "Ons doel is om geld te verdienen, en niet om problemen voor de samenleving te creëren."
De hackers maken gebruik van gijzelsoftware (ransomware) en eisen geld om de systemen vrij te geven. Daarnaast zouden ze gegevens hebben gestolen die ze dreigen openbaar te maken als het bedrijf niet betaalt.
De FBI bevestigde maandag dat de bij de aanval op op Colonial Pipeline gebruikte ransomware afkomstig is van DarkSide, een Russische bende cybercriminelen.
Belangrijke pijplijn
Colonial Pipeline legde vrijdag uit voorzorg allerlei IT-systemen stil, waardoor meerdere pijplijnen niet meer kunnen worden gebruikt. Het gaat onder andere om een belangrijke toevoerlijn naar de Amerikaanse oostkust. Die is goed voor bijna de helft van alle brandstoffen die naar dat deel van het land gaan.
Stapsgewijs worden delen van de pijplijn de komende dagen weer in gebruik genomen, meldde Colonial Pipeline maandagavond. Dat gebeurt in nauw overleg met het ministerie van Energie. Volgens het bedrijf werden "bepaalde systemen offline gehaald om de dreiging in te dammen".
Noodtoestand
De Amerikaanse overheid riep een regionale noodtoestand uit vanwege het stilleggen van de pijplijn. Daardoor krijgt het ministerie van Verkeer meer mogelijkheden om de dreigende tekorten aan benzine, diesel en kerosine op te vangen.
Door de noodtoestand mag de brandstof nu over de weg vervoerd worden in 17 staten en in de hoofdstad Washington, DC. Ook vervoer per trein is mogelijk.
De belangrijkste pijplijn van Colonial naar de oostkust loopt van de kust van de Golf van Mexico tot aan Linden in New Jersey, vlakbij New York. Onderweg wordt bijvoorbeeld ook de luchthaven van Atlanta, een van de drukste ter wereld, aangedaan. Van Houston tot North Carolina kan het bedrijf 2,5 miljoen vaten olie per dag door de pijplijn sturen. Tot het eindpunt gaat het om dagelijks ongeveer 900.000 vaten.