'VS geeft aanpak ransomware zelfde prioriteit als terrorisme'
Het Amerikaanse ministerie van Justitie geeft onderzoeken naar hackaanvallen met ransomware voortaan een vergelijkbare prioriteit als de bestrijding van terrorisme.
Dat meldt Reuters op basis van nieuwe interne richtlijnen die het ministerie van Justitie naar Amerikaanse advocatenkantoren heeft gestuurd. De maatregel is genomen in de nasleep van de hack van het oliepijplijnbedrijf Colonial Pipeline, aldus een hoge afdelingsfunctionaris aan Reuters. Door die hack in mei moest een belangrijke oliepijplijn tijdelijk worden platgelegd, waardoor er tekorten aan benzine bij tankstations ontstonden en de brandstofprijzen flink stegen.
Bij cyberaanvallen met gijzelsoftware eisen criminelen losgeld voor toegang tot bestanden. Colonial Pipeline besloot de hackers bijna 5 miljoen dollar te betalen om weer toegang te krijgen. De nieuwe richtlijn van de Amerikaanse justitie verwijst specifiek naar Colonial Pipeline als een voorbeeld van de "groeiende dreiging die ransomware en digitale afpersing vormen voor de natie."
Centraal in kaart
Het ministerie zegt beter zicht te willen krijgen op de ransomware-aanvallen in het land, door alle incidenten centraal in kaart te brengen. Een nieuwe taskforce in Washington gaat dat coördineren. "Het is een gespecialiseerd proces om ervoor te zorgen dat we alle gevallen van ransomware volgen, zodat we verbanden tussen de spelers kunnen zien en we de hele keten kunnen verstoren," aldus de hoge ambtenaar John Carlin. "We hebben dit model al vaker voor terrorismebestrijding gebruikt, maar nog nooit voor de aanpak van ransomware."
Witte Huis waarschuwt bedrijven
Donderdag zei een woordvoerder van Het Witte Huis dat bedrijven meer moeten doen om zichzelf te beschermen tegen cyberaanvallen en hacks. "De dreigingen zijn serieus en ze vinden vaker plaats. We dringen er bij jullie op aan om noodzakelijke stappen te nemen om jullie organisaties en het Amerikaanse publiek te beschermen", aldus Anne Neuberger, de adviseur van president Joe Biden op het gebied van cyberveiligheid.
Volgens haar is geen enkel bedrijf, groot of klein, veilig. Het Witte Huis zegt dat het versterken van de bescherming tegen cyberaanvallen een topprioriteit is voor Biden, maar dat bedrijven hier ook meer eigen verantwoordelijkheid voor moeten nemen.
Grootste vleesverwerker plat
Door de cyberaanval op 's werelds grootste vleesverwerker JBS werd eerder deze week een aanzienlijk deel van de Noord-Amerikaanse vleesindustrie platgelegd. Ook in Australië werden fabrieken stilgelegd door de aanval die zou zijn uitgevoerd door Russische hackers.