5G op zee: T-Mobile breidt netwerk uit naar Noordzee
T-Mobile gaat ook op de Noordzee de snelle 5G-verbindingen aanbieden. Het telecombedrijf bemachtigde de vergunning bij een frequentieveiling van de overheid.
Hierdoor breidt T-Mobile als eerste Nederlandse provider zijn 5G-netwerk over de 700MHz-band uit naar het drukste en meest bevaren gebied op zee. Volgens de overheid gaat het om belangrijke communicatie voor bijvoorbeeld personeel op olieplatforms, voor windparken en voor schepen.
Sinds de lancering van zijn 5G-netwerk in 2020 biedt T-Mobile zijn netwerk al aan in delen van het directe kustgebied van de Noordzee. Dat is tot en met circa 22 kilometer uit de kust. Door de veiling kan het bedrijf met zijn netwerk straks ook de hele economisch exclusieve zone van Nederland in de Noordzee beslaan.
T-Mobile noemt dit een "belangrijke stap voor de snel digitaliserende sectoren in dit gebied, zowel de pleziervaart en visserij, als in andere beroepsvaart, zoals het loodswezen, de reddingsbrigade, de kustwacht en windmolenparken".
Bijna 1 miljoen euro
De veiling van de overheid bestond uit diverse biedronden en heeft in totaal 975.000 euro opgebracht. Daarvan komt 325.000 euro voor rekening van T-Mobile. Er zijn ook nog vergunningen vergeven aan Tampnet, dat zich vooral richt op offshore-communicatie. Die vergunningen hebben betrekking op andere frequenties.
Alternatief voor satelliet
Met de komst van 5G op zee kan een alternatief voor satellietcommunicatie worden gecreëerd. De snelle mobiele verbindingen kunnen onder meer gebruikt worden voor private bedrijfsnetwerken of automatisering van bedrijfsprocessen, maar bijvoorbeeld ook voor communicatie met varende en vliegende drones.
Volgende 5G-veiling: 3,5 Ghz-band
Begin volgend jaar vindt er een nieuwe 5G-veiling plaats, die minstens 300 miljoen euro moet opleveren. Tijdens doe 5G-veiling worden de frequenties op de 3,5 GHz-band verdeeld. Die maken verbindingen op veel hogere snelheden mogelijk.
Vorig jaar zomer veilde Nederland voor het eerst frequenties voor 5G-internet. KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile telden samen ruim 1,2 miljard euro neer om gebruik te mogen maken van de drie aangewezen frequentiebanden. Dat waren banden die wat minder snel internet mogelijk maken, maar wel een groter bereik hebben qua afstand. De radiogolven van de 3,5 Ghz-band reiken veel minder ver.