Virgin Galactic mag commercieel vliegen naar de ruimte
Ruimtevaart

Virgin Galactic mag toeristen naar de ruimte vliegen

25 juni 2021 om 13:36
Laatste update: 25 juni 2021 om 13:36

Virgin Galactic, het ruimtevaartbedrijf van Richard Branson, heeft van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA toestemming gekregen voor commerciële vluchten naar de ruimte.

Dat maakte het ruimtevaartbedrijf vandaag bekend. Het onderdeel van Bransons conglomeraat Virgin Group werkt al jaren aan een dienst om toeristen naar de ruimte te kunnen brengen.

Een succesvolle testvlucht met de VSS Unity in mei overtuigde de Amerikaanse toezichthouder om een vergunning voor commerciële ruimtevaart af te geven. Dit was de derde keer dat het voertuig boven de 80 kilometer kwam, de hoogte die de FAA als grens van de ruimte aanhoudt.

Testvluchten

Bij de test in mei werd een ruimtevliegtuig, bemand door twee piloten, met succes gelanceerd vanuit Spaceport America in New Mexico. Virgin Galactic wil nog drie testvluchten uitvoeren. Deze zomer wil het bedrijf een testvlucht uitvoeren met volledige bemanning, meldt topman Michael Colglazier.

Ruimtetoeristen

Het bedrijf verkoopt al jaren tickets voor ruimtevluchten. Beoogde ruimtetoeristen moeten eerst een aanbetaling doen van 1000 dollar. Kopers kunnen het geld terugkrijgen als ze zich bedenken. Weten ze zeker dat ze naar de ruimte willen, dan kost de echte ticket 250.000 dollar.

Branson wil zelf ook mee met een van de eerste vluchten. De miljardair is met zijn ruimtevaartbedrijf in een strijd verwikkeld met zowel SpaceX van Tesla-baas Elon Musk als Blue Origin van Amazon-ceo Jeff Bezos. Beide bedrijven willen net als Virgin Galactic ruimtetoerisme mogelijk maken.

Ruimtereis Bezos in juli

Bezos maakte onlangs bekend dat hij in juli meegaat met de eerste bemande vlucht van Blue Origin. Zijn broer Mark gaat ook mee, en daarnaast een vierde persoon. Dat was de winnaar van een internetveiling voor een plekje in de raket. De nog onbekende persoon betaalde daar 28 miljoen dollar (ruim 23 miljoen euro) voor.

De raket van Blue Origin, New Shepard, moet na lancering in Texas naar een hoogte van ruim 100 kilometer gaan. De inzittenden zijn daar een paar minuten gewichtloos en zien de kromming van de aarde. Daarna zakt het vaartuig terug de dampkring in om weer op aarde te landen.

Dit hebben we te danken aan de ruimtevaart: