Musk: 'Satellietinternet Starlink binnen paar weken overal ter wereld'
Tesla-baas Elon Musk verwacht met het satellietnetwerk Starlink van zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX binnenkort overal ter wereld snel internet aan te bieden, behalve in de poolgebieden.
Waarschijnlijk is het een kwestie van weken, zei Musk in een video voor het Mobile World Congress in Barcelona.
Door duizenden satellieten rond de aarde te plaatsen wil SpaceX ook snel internet kunnen aanbieden in afgelegen gebieden waar bijvoorbeeld geen glasvezelnetwerken liggen. Het bedrijf heeft nu al meer dan 1500 satellieten in de ruimte.
Starlink is al beschikbaar in elf landen, waaronder sinds kort in Nederland, en telt al bijna 70.000 gebruikers. "Ik denk dat we op weg zijn om een paar honderdduizend gebruikers te hebben, mogelijk meer dan 500.000 gebruikers binnen twaalf maanden", aldus Musk.
30 miljard
Musk schat de totale investeringskosten die uitgesmeerd over meerdere jaren nodig zullen zijn, tussen de 20 miljard en 30 miljard dollar.
Het gaat waarschijnlijk nog jaren duren voor het bedrijf echt geld moet kunnen verdienen. Starlink wil onder meer op prijs kunnen concurreren met aanbieders van internet via kabels.
Vliegtuigen
Een andere inkomstenbron is het aanbieden van internet aan boord van vliegtuigen. SpaceX onderhandelt hierover met meerdere luchtvaartmaatschappijen.
Er klinkt ook veel kritiek op de satellietplannen van Starlink en diens concurrenten. Het grote aantal satellieten zou voor lichtvervuiling kunnen zorgen, en zou astronomie moeilijker kunnen maken.
Concurrentiestrijd
De Amerikaanse toezichthouder FCC gaf onlangs goedkeuring aan een plan van SpaceX om Starlink-satellieten in een lagere baan om de aarde dan gepland in te zetten. De zone van de satellieten van SpaceX ligt net onder de zone die is toegewezen aan de vloot van Project Kuiper, het satellietproject van Amazon.
De strijd over het plan weerspiegelt de wedloop die gaande is tussen bedrijven die met elkaar concurreren om breedbanddiensten aan te bieden vanuit de ruimte. Amazon kreeg in 2020 van de FCC toestemming voor 3236 van zijn Kuiper-satellieten, maar heeft er tot nu toe nog geen enkele gelanceerd.
Ook allerlei startups werken aan eigen netwerken met kleine satellieten, waaronder OneWeb en Blue Canyon Technologies.