Google krijgt boete van 500 miljoen in Frankrijk om gebruik nieuws
Google heeft in Frankrijk een boete van 500 miljoen euro gekregen wegens schending van auteursrechten. Het gaat om het overtreden van een besluit over vergoedingen voor het gebruik van nieuws van Franse uitgevers op de Google-platforms.
De Franse mededingingsautoriteit maakte de boete vanochtend bekend. Google heeft volgens de toezichthouder 'meerdere bevelen' uit 2020 hebben overtreden die waren bedoeld om het bedrijf te dwingen tot vergoedingen aan uitgevers.
De kwestie gaat over de vergoedingen voor het weergeven van delen van nieuwsartikelen op onder meer Google Nieuws. De zaak werd in 2019 aangespannen door groepen die Franse kranten en tijdschriften vertegenwoordigen, samen met het Franse persbureau AFP.
Volgens de Franse toezichthouder heeft Google met zijn gedrag gezorgd voor 'verdere vertraging van de juiste toepassing van de wet'. De mededingingsautoriteit zegt dat Google uitgevers en persbureaus meer informatie moet geven die nodig is om de voorgestelde vergoeding te kunnen beoordelen. Daar heeft Google twee maanden de tijd voor, anders dreigt een extra dwangsom van maximaal 900.000 euro per dag.
Reactie Google
Google laat in een reactie weten 'teleurgesteld' te zijn over deze beslissing. "We hebben gedurende het hele proces te goeder trouw gehandeld. De boete negeert onze pogingen om tot overeenstemming te komen en de realiteit van hoe nieuws op onze platforms werkt. Tot op heden is Google het enige bedrijf dat afspraken heeft gemaakt over naburige rechten."
Google zegt ook op het punt te staan om een wereldwijde deal over auteursrechten te sluiten met het Franse persbureau AFP.
Conflicten in meer landen
Europese uitgevers vragen overheden al ruim tien jaar om Google harder aan te pakken, omdat ze zeggen miljarden euro's aan advertentie-inkomsten mis te lopen. In 2019 dienden Franse kranten en tijdschriften een klacht in tegen het zoekbedrijf. Vorig jaar volgde een deal met 121 Franse mediabedrijven over het aanbieden van nieuws.
In meerdere andere landen sloot Google ook al overeenkomsten met uitgevers en mediabedrijven over het gebruik van nieuws. In Australië dreigde Google vorig jaar zijn zoekmachine nog te sluiten voor gebruikers in dat land, omdat het bedrijf het niet eens wat met nieuwe wetgeving die het dwingt te betalen voor nieuws.
News Showcase
Google wil uitgevers het liefst compenseren via zijn product News Showcase. Met dat onderdeel kunnen redacties zelf bepalen welke artikelen ze gratis willen aanbieden via Google Nieuws. Zo zouden mediabedrijven het Google-onderdeel kunnen gebruiken om meer abonnees te werven voor digitale abonnementen. Over News Showcase lopen ook nog gesprekken met Nederlandse mediabedrijven.