Pegasus-spionagesoftware

Macron roept spoedberaad bijeen over spyware-schandaal

22 juli 2021 om 09:15
Laatste update: 22 juli 2021 om 09:16

De Franse president Macron houdt een spoedberaad met zijn raad voor de nationale veiligheid over de Pegasus-spionagesoftware waarmee zijn telefoon en die van hoge ambtenaren zou zijn bespioneerd.

Macron is een van de regeringsleiders die doelwit zouden zijn geweest van de Pegasus-software van het Israëlische bedrijf NSO Group. Telefoonnummers van hoge Franse ambtenaren stonden op een lijst van ruim 50.000 nummers waarop de geavanceerde Pegasus-spyware kon worden losgelaten. 

Volgens de Franse autoriteiten is er bewijs dat met behulp van Pegasus een poging is gedaan binnen te dringen in een telefoon van een ex-minister en naaste medewerker van Macron, François de Rugy. Die heeft dinsdag Marokko om uitleg gevraagd omdat de poging zijn telefoon te hacken vanuit dat land zou zijn ondernomen.

Een regeringswoordvoerder zei donderdag dat Macron deze zaak "nauwgezet volgt en heel serieus neemt".

Journalisten en activisten

De Pegasus-software wordt misbruikt door overheden om onder meer kritische journalisten, mensenrechtenactivisten, zakenmensen en leden van de oppositie te bespioneren via geïnfecteerde smartphones.

Drijvende kracht achter het onderzoek naar Pegasus is de organisatie Forbidden Stories in Parijs. De Franse justitie is inmiddels een onderzoek begonnen na klachten van twee journalisten.

Prinses Dubai

Ook de telefoonnummers van prinses Latifa, de dochter van de heerser van Dubai, en haar bondgenoten stonden op een lijst met mogelijke doelwitten van Pegasus. De nummers zijn volgens The Washington Post ingevoerd in de dagen en uren nadat Latifa in 2018 was begonnen aan een poging haar thuisland per boot te ontvluchten. Een ingewijde zegt tegen de krant dat NSO het contract met Dubai het afgelopen jaar heeft opgezegd. Dat had naar verluidt te maken met het lot van de prinses en andere zorgen over de mensenrechtensituatie.

Bij meerdere telefoons op de lijst van 50.000 nummers bleek de Pegasus-software gebruikt te zijn. Omdat niet alle toestellen onderzocht konden worden, is onduidelijk hoeveel er in totaal waren gehackt. De NSO Group zegt dat een verkeerd beeld wordt gegeven. "Het is geen lijst van doelwitten of potentiële doelwitten van klanten van NSO." 

Zorgen

"De NSO Group kan zich niet langer verschuilen achter de bewering dat de spyware alleen wordt gebruikt om misdaad te bestrijden. Pegasus lijkt de spyware bij uitstek voor wie buitenlandse regeringen wil bespioneren", zegt Agnès Callamard, de secretaris-generaal van Amnesty International,

Maandag noemde de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Michelle Bachelet, het gebruik van de Pegasus-spyware door landen alarmerend. Het bevestigt volgens haar de angst dat landen dit soort technieken gebruiken om mensen te bespioneren. Ook de Europese Commissie noemde maandag het gebruik van de spyware "volstrekt onacceptabel".  

Amazon Web Services heeft de servers van de NSO Group offline gehaald nadat het Pegasus-schandaal aan het licht kwam.  

De beste smartphones van dit moment: