Amazon sluit servers voor spyware NSO Group na nieuwe ontdekkingen
Amazon Web Services (AWS) sluit zijn clouddiensten af voor NSO Group. Die maker van spionagesoftware kwam maandag in opspraak, toen bleek dat zijn Pegasus-software is ingezet om onder andere tientallen journalisten en mensenrechtenactivisten te bespioneren.
AWS, één van 's werelds grootste cloudaanbieders, heeft alle accounts en infrastructuur gelieerd aan de NSO Group gesloten, zegt Amazon in een verklaring aan de Amerikaanse pers, waaronder Vice.
Amazon zet de stap nadat mensenrechtenorganisatie Amnesty International maandag naar buiten bracht dat de spionagesoftware op veel meer telefoons is aangetroffen dan verwacht. De software is gevonden op telefoons van mensenrechtenactivisten, journalisten en advocaten overal ter wereld. Mogelijk zijn er 50.000 slachtoffers gehackt met de software.
Accounts offline gehaald
"Toen we dit hoorden, hebben we snel gehandeld en de relevante infrastructuur en accounts offline gehaald", aldus Amazon. Citizen Lab, dat het onderzoek van Amnesty onafhankelijk heeft gecontroleerd, meldde dat de NSO Group "in 2021 uitgebreid gebruik heeft gemaakt van Amazon-diensten, waaronder CloudFront".
VN en EU keuren spionage af
Maandag noemde de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Michelle Bachelet, het gebruik van de Pegasus-spyware door landen alarmerend. Het bevestigt volgens haar de angst dat landen dit soort technieken gebruiken om mensen te bespioneren. En ook de Europese Commissie noemde maandag het gebruik van de spyware "volstrekt onacceptabel". "Dat gaat in tegen elke regel die we in de EU hebben voor de persvrijheid", waarschuwde voorzitter Ursula von der Leyen.
De NSO Group sprak in een verklaring van valse aantijgingen. "Onze software wordt alleen verkocht aan overheden, inlichtingendiensten en politiediensten. De software wordt regelmatig gebruikt bij het opsporen van ontvoerde mensen, het oprollen van pedonetwerken en het veilig houden van het luchtruim."
Toch ontdekte Amnesty International dat onder meer de vermoordde journalist Jamal Khashoggi met Pegasus in de gaten werd gehouden, en dat de Indiase president Modi ruim duizend opponenten, activisten en journalisten monitort met de software.