Politie Israël beschuldigd van spionage overheidsfunctionarissen
Pegasus-spyware

Politie Israël onder vuur om 'illegaal gebruik van spyware'

7 februari 2022 om 12:08
Laatste update: 7 februari 2022 om 12:16

De Israëlische politie ligt opnieuw onder vuur wegens mogelijk onwettig gebruik van de omstreden Pegasus-spyware.

De krant Calcalist schrijft dat de politie tientallen prominente Israëliërs bespioneerde, onder wie hoge overheidsfunctionarissen. Met de spyware zou onder meer de telefoon zijn gehackt van een zoon van voormalig premier Benjamin Netanyahu.

Met de Pegasus-spyware kunnen gebruikers ongemerkt toegang krijgen tot informatie op smartphones. De autoriteiten hebben vanwege de berichten over het mogelijke misbruik van Pegasus een onderzoek aangekondigd.

'Hulpmiddel in strijd tegen terrorisme'

Premier Naftali Bennett beloofde de zaak "niet onbeantwoord te laten", maar noemde Pegasus ook een "belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen terrorisme".

Meerdere bespioneerde personen zouden banden hebben gehad met oud-premier Netanyahu, tegen wie een corruptiezaak loopt. Zijn advocaten eisen dat deze zaak wordt geschorst totdat er meer duidelijk is over de vermeende spionage.

Leiders anti-regeringsprotesten gevolgd

Calcalist schrijft dat de politie informatie verzamelde over personen nog voordat er een onderzoek naar hen liep. Volgens het dagblad gebeurde dat zonder toestemming van een rechter. 

De krant meldde vorige maand dat de politie Pegasus zou hebben gebruikt om leiders van anti-regeringsprotesten te volgen. Na die berichten begon het Openbaar Ministerie al een onderzoek naar mogelijk onwettige surveillancetechnieken van de politie.

Pegasus: omstreden software

Pegasus wordt gemaakt door het Israëlische bedrijf NSO Group. Overheidsdiensten kunnen de software inzetten om criminelen en terroristen op te sporen, maar daar blijft het soms niet bij. Landen zouden Pegasus naar verluidt ook gebruiken om activisten of journalisten te bespioneren.

Ook staatshoofden als de Franse president Emmanuel Macron zouden zijn bespioneerd. In november vorig jaar zetten de Verenigde Staten NSO Group op een zwarte lijst

Amnesty International en 17 nieuwsorganisaties publiceerden vorig jaar een lijst met nummers van 50.000 mogelijke slachtoffers van de spionage-software. Telefoons worden vaak ongemerkt met Pegasus besmet, waarna overheden toegang hebben tot vrijwel het hele toestel, de bestanden, locatie en zelfs de microfoon en camera.