VS zet Israëlische maker spionagesoftware op zwarte lijst
Het Israëlische bedrijf NSO dat software levert waarmee wereldwijd tal van staatshoofden, oppositieleiders en activisten werden afgeluisterd is door de Verenigde Staten op een zwarte lijst geplaatst.
Het ministerie van Economische Zaken zegt dat de activiteiten van NSO in strijd zijn met de belangen van de VS en de nationale veiligheid in gevaar te brengen. Export naar de VS is nu verboden.
Met de spyware genaamd Pegasus konden repressieve overheden onder andere journalisten, mensenrechtenactivisten en tegenstanders in het buitenland ongemerkt volgen in hun pogingen hen tot zwijgen te brengen, aldus het ministerie. NSO staat nu op dezelfde zwarte lijst als waar de regering Trump het Chinese techbedrijf Huawei op plaatste in 2019.
Macron en Mohammed VI
Onderzoeksjournalisten van het Franse collectief Forbidden Stories brachten de zaak aan het licht. Zij ontdekten onder meer dat de Pegasus-software werd gebruikt tegen prominenten als de Franse president Macron en de Marokkaanse koning Mohammed VI.
Ook de verloofde van de vermoorde Saudische columnist Jamal Khashoggi werd in de gaten gehouden, evenals meer dan 180 journalisten van vooraanstaande nieuwsorganisaties.
De NSO Group is ontsteld over het Amerikaanse besluit, aldus een woordvoerder tegen het Franse persbureau AFP. Het bedrijf meent dat zijn software terrorisme en misdaad kunnen voorkomen, het enige doel waarvoor het zou zijn bedoeld. NSO gaat proberen de beslissing ongedaan te maken.
Meer cyberbedrijven op zwarte lijst
De VS zetten nog drie bedrijven die zich schuldig maken aan kwaadaardige cyberactiviteiten op de lijst: het Israëlische Candiru, Positive Technologies uit Rusland en Computer Security Initiative Consultancy uit Singapore.
De actie is onderdeel van de inspanningen van de regering-Biden om mensenrechten centraal te stellen in het buitenlands beleid.