Kijken: dit is de eerste foto van een ster buiten ons eigen zonnestelsel
Astronomen hebben voor het eerst in de geschiedenis een close-up kunnen maken van een ster buiten ons zonnestelsel. Het gaat om WOH G64, ook wel bekend als de Behemoth ster, die 160.000 lichtjaar van onze aarde verwijderd is.
Behemoth heeft zijn naam te danken aan zijn enorme omvang. De rode superreus is tweeduizend keer groter dan de zon en bevindt zich in de Grote Magelhaanse Wolk, een klein sterrenstelsel net buiten de Melkweg.
Astronomen hebben met behulp van de Very Large Telescope Interferometer, ook wel bekend als de VLTI, vanuit Chili de ster vast te kunnen leggen. Dit lukte met behulp van een instrument genaamd GRAVITY, waar jarenlang op gewacht werd.
Behemoth heeft niet lang meer
Dat Behemoth is vastgelegd is niet alleen bijzonder vanwege de afstand, maar ook vanwege het feit dat de ster bijna aan het einde van zijn leven is. De ster blaast een grote hoeveelheid gas en stof uit, dat door een ei-vormige cocon wordt opgevangen.
Daar is overigens ook nog wel iets om te doen, want astronomen hebben de ster al tien jaar in de gaten. In die tien jaar is Behemoth aanzienlijk veranderd. De ster is zwakker geworden en de cocon om de ster heen blijkt een andere vorm te hebben dan astronomen eerst dachten.
Behemoth is klaar om op een dag als supernova te exploderen, maar hij zal voor altijd het symbool zijn voor de mijlpaal die door de astronomen uit Chili behaald is.
Lees meer over wetenschap en mis niets met de Bright-app.