©Bright

Test groot succes: thuisbatterijen en zonnepanelen die automatisch aan en uit gaan

Test groot succes: thuisbatterijen en zonnepanelen die automatisch aan en uit gaan

Vandaag om 11:20

De afgelopen drie maanden testte netbeheerder Liander en energiebedrijf Zonneplan het flexibel aansturen van thuisbatterijen en zonnepalen om zo de overbelasting van het stroomnet te bestrijden. Met succes: de test bracht verlichting van de netcongestie zonder dat deelnemers daar last van hadden.

Het stroomnet is op bepaalde momenten overbelast: op zonnige middagen leveren alle zonnepanelen meer stroom dan er verbruikt wordt, terwijl de opladende elektrische auto's in de avond juist weer te veel aan het stroomnet trekken. Dat probleem hebben Liander en Zonneplan proberen op te lossen op een manier die op papier simpel klinkt: schakel de zonnepanelen automatisch uit als er te veel zonnestroom wordt geleverd, en laat de thuisbatterijen juist terugleveren als de vraag naar stroom hoog is.

Sinds september werden verschillende varianten op dat flexibel schakelen getest in de Arnhemse Burgemeesterswijk en Hoogkamp. Zonneplan liet thuisbatterijen dan bijvoorbeeld opladen of ontladen en schakelde het zonnepanelen af op verzoek van de netbeheerder. Er werd getest met verzoeken een dag van tevoren, op basis van verwachtingen, maar ook op de dag zelf op basis van de actuele belasting van het net.

Positieve reacties: huishoudens merken niets

Liander en Zonneplan zijn 'zeer positief' over de uitkomst van de test in Arnhem. De netcongestie kon worden verlicht, en dat zonder dat huishoudens daar iets van merkten. Volgens de twee bedrijven 'leverden huishoudens niet in op hun wooncomfort'.

Klanten van Zonneplan die deelnamen aan de test, merkten volgens die bedrijven 'niets' van het feit dat de aansturing soms afweek van de aansturing zoals zij gewend zijn. Dat is een belangrijk verschil ten opzichte van bijvoorbeeld de flexibele aansturing van laadpalen om elektrische auto's op te laden. De accu daarvan moet immers voldoende opgeladen zijn als een bestuurder ermee wil gaan rijden.

Het automatisch aansturen van terugleverende zonnepanelen is binnenkort bovendien in het belang van zowel het stroomnet als de consument. Wie na het verdwijnen van de salderingsregeling namelijk zonnestroom teruglevert, verdient daar zeker op piekmomenten weinig tot niks aan, terwijl de meter voor de terugleverkosten wel blijft doorlopen. De praktische uitwerking van die rekensom zal over twee jaar blijken en per leverancier verschillen, maar feit blijft wel dat je als consument straks iets moet met de zonne-energie die je de afgelopen jaren zorgeloos terugleverde aan het net.

Op grotere schaal met nog meer tests

"De uitkomsten van de pilot in Arnhem laten zien dat partijen zoals Zonneplan in staat zijn om bij te dragen aan het verminderen van de drukte op het elektriciteitsnet. Dat is belangrijk omdat het op het net steeds drukker wordt. Door thuisbatterijen en zonnepanelen aan te sturen, ontstaat er flexibiliteit die de druk tijdens spitstijden van het elektriciteitsnet af kan halen", zegt Gilbert de Graaf, directeur marktdiensten bij Liander.

De komende tijd wil Liander de tests samen met Zonneplan groter en op meer plekken gaan uitvoeren. Ook wordt er gekeken naar andere toepassingen, zoals het opladen van elektrische auto's: die kunnen worden ingezet voor een flexibeler gebruik van het elektriciteitsnet, ook weer via de slim aanstuurbare laadpalen van Zonneplan. "De potentie van de pilot in Arnhem is dan ook groot", zegt De Graaf. "We streven ernaar om op te schalen. De komende maanden zullen we met Zonneplan en andere energieleveranciers kijken in welke andere gebieden we de sturing zoals gedaan tijdens de pilot kunnen inzetten."

De pilot in Arnhem heeft ook geleid tot een sectorbrede werkgroep gestart die zich richt op het maken van afspraken over 'netbewuste aansturing van thuisbatterijen'. Deze werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van het ministerie van Klimaat en Groene Groei, netbeheerders en marktpartijen.

Meer nieuws over thuisbatterijen en mis niets met onze Bright-app.