App van Nederlander wint Apple-prijs voor iPhone-app van het jaar
Video-app Kino is door Apple uitgeroepen tot iPhone-app van het jaar. Het is de derde app op rij van de Nederlandse ontwerper Sebastiaan de With die door Apple wordt bekroond.
Eerder won fotografie-app Halide al een Apple Design Award en in 2019 werd camera-app Spectre de iPhone-app van het jaar. Dit jaar is die eer voor Kino, de nieuwste app van de Nederlandse ontwerper en fotograaf Sebastiaan de With en ontwikkelaar Ben Sandofsky.
Kino is het best te omschrijven als de video-evenknie van Halide. Sinds de iPhone 13 Pro kunnen de Pro-modellen van de iPhone filmen in ProRes-formaat: ongecomprimeerde video, groot in bestandsformaat maar ook ruim in opties. Alleen net als bij RAW-foto's moet je vaak nog wel flink nabewerken om tot een mooi resultaat te komen.
Kino lost dat net als Halide op door gebruikers de vrijheid te geven om zowel te filmen in de hoogst mogelijke kwaliteit, maar dan alsnog met een direct bruikbaar resultaat. Kino noemt dat Instant Grade, waarbij je kleur-presets kan gebruiken die zijn gemaakt door experts. Maar je kan ook je eigen LUT-bestanden importeren, zodat je vooraf al kan instellen hoe je de video gekleurd wil hebben. Dat werkt ook weer lekkerder, want je ziet tijdens het filmen al beter hoe je resultaat wordt, waar je ook weer je creatieve keuzes van kan laten afhangen. En je houdt dan alsnog de vrijheid van nabewerken.
De pro-apps worden beloond
Ook de iPad-app van het jaar richt zich op de meer professionele gebruiker. Moises heeft gewonnen: een app die met AI muziek-opnamen kan verbeteren. Je kan bij bestaande opnames bepaalde delen isoleren. Om te samplen bijvoorbeeld, maar het kan ook ontzettend leerzaam zijn. Isoleer alleen een bepaald instrument en je kan beter meespelen met die muziek.
En de prijs voor Mac-app van het jaar gaat naar Adobe Lightroom. Die app voor foto-nabewerking draait al jaren mee, maar werd dit jaar flink uitgebreid met allerlei slimme AI-functies, die vooral gericht zijn op het uitbreiden en verbeteren van bestaande foto's. Zo blijf het creatieve proces toch nog in stand tussen al dat plaatjes-genererende AI-geweld.
De Apple Watch-app van het jaar sluit ook weer mooi aan op een paar van de bovenstaande apps. Lumy vertelt je namelijk alles over de stand van de zon. En dus ook wanneer je het mooiste licht hebt om foto's bij te maken. De Apple TV-app van het jaar is die van F1 TV. De app geeft Formule 1-fans meer controle dan ooit over wat zij bekijken: je wisselt zelf tussen de geregisseerde beelden van de race, het scorebord, de interactieve kaart of de boordcomputers van alle auto's op het circuit.
Games ook in de prijzen
Er zijn ook een aantal games in de prijzen gevallen. Indie-game Thank Goodness You're Here! werd de Mac-app van het jaar. De humoristische game werd gemaakt door twee Engelse ontwikkelaars, die hun Noord-Engelse afkomst als inspiratie hebben gebruikt voor een raar avontuur in een mijnstadje. In uitgever Panic vonden de makers de ideale partner: "Als wij iets voorstelden, zeiden zij: 'ja, en dan moet je ook', nooit een nee", zegt ontwikkelaar James Carbutt.
Door die houding werd zelfs een punt op het verlanglijst van de ontwikkelaars behaald: komisch acteur Matt Berry speelt een rol in de game. "Dat lukte op het laatste moment, zodat we zijn personage nog helemaal door de game moesten verwerken", vertellen de ontwikkelaars. Thank Goodness You're Here! is speelbaar op Mac, pc, Switch, PS4 en PS5. Of er een mobiele versie komt, weten de ontwikkelaars nog niet.
iPhone-game van het jaar is de RPG AFK Journey, de prijs voor iPad-game van het jaar gaat naar Squad Busters van Clash of Clans-maker Supercell. De Apple Arcade Game ban hert jaar is Balatro+. Die versie is identiek aan het normale Balatro, maar dan inbegrepen bij Apple Arcade. Indie-game Balatro geeft een best verslavende draai aan het klassieke poker door het te combineren met roguelike-aspecten. Probeer het een kwartiertje en er is een uur voorbij.
Culturele impact ook beloond
Apple heeft elk jaar ook een soort eervolle vermeldingen: apps die volgens het bedrijf een grote culturele impact hadden. Bright sprak kort met de makers van EF Hello, een taal-app van Education First. De app gebruikt kunstmatige intelligentie om gebruikers een taal veel sneller en beter aan te leren. Je praat met AI-assistent Addi, die je begeleid. Maar vooral: je praat met allerlei AI-versies van mensen, zodat je op een veilige manier snel het diepe in gaat.
Die sprekende manier van het leren van een taal is volgens de makers van EF Hello veel effectiever dan de klassieke manier. Volgens een praktijktest zou je met 8 uur hard studeren in EF Hello hetzelfde resultaat kunnen bereiken als met een jaar lang een traditioneel taal-curriculum in de klas. Dat zou vooral komen door die 1-op-1-begeleiding met AI, en de natuurlijke gesprekken met de AI-personages. Na elk van zulke gesprekken krijg je namelijk een score, en zie je meteen wat je goed of fout deed. Dat werkt ook goed voor het bijhouden van een taal die je al machtig bent, maar eventjes niet spreekt. Dan kan je sprekende vermogen al snel wat inzakken. EF Hello ondersteunt door die AI-insteek nog wel minder talen dan concurrenten: Engels, Frans en Spaans.
Bekijk hier bij Apple de overige Cultural Impact-winnaars.