Opvallende uitspraak van Google: kwantumchip wijst op bestaan parallelle universa
Google heeft een opmerkelijke uitspraak gedaan bij de aankondiging van zijn kwantumcomputer Willow. De nieuwe kwantumchip is niet alleen razendsnel, maar de prestaties ervan zouden zelfs het bestaan van parallelle universa kunnen aantonen.
Het bijzondere van Willow zit hem in de rekenkracht. De nieuwe kwantumcomputer van Google kon een bepaalde berekening uitvoeren in minder dan vijf minuten. De snelste traditionele supercomputer zou er een onvoorstelbare tijd over doen, zelfs langer dan het universum bestaat.
Volgens Hartmut Neven, oprichter van Google Quantum AI, is deze extreme snelheid mogelijk te verklaren doordat de chip rekenkracht 'leent' uit andere universa. Dat zegt de wetenschapper in de blogpost waarin Willow werd aangekondigd. Dit zou betekenen dat er meerdere versies van de werkelijkheid naast elkaar bestaan, een hypothese die kwantumfysici al langer onderzoeken.
Hoe werkt een kwantumcomputer?
De chip werkt fundamenteel anders dan normale computers. Waar gewone computers rekenen met bits die alleen een 0 of 1 kunnen representeren, gebruikt een kwantumcomputer zogenaamde qubits. Deze kunnen meerdere toestanden tegelijk aannemen, waardoor ze gebruikt kunnen worden om tegelijkertijd meerdere berekeningen uit te voeren. Volgens Neven is het net deze parallele computatie die aantoont dat er gerekend wordt in verschillende universa tegelijkertijd.
Critici zijn niet overtuigd
Niet iedereen is overtuigd van Nevens suggestie. Veel fysici wijzen er al lang op dat het multiversum slechts één interpretatie is van kwantummechanica en dat er na veel onderzoek nog altijd geen direct bewijs voor is.
Critici bekritiseren ook Google's methoden: de snelheid werd gemeten met een test die Google zelf ontwikkelde. Of we echt in een multiversum leven blijft voorlopig dus nog een open vraag.
Lees meer nieuws over wetenschap en mis niks met de vernieuwde Bright-app.