©Oxford Ionics

Nieuwe doorbraak op het gebied van kwantumcomputers

Door deze doorbraak komt de eerste bruikbare kwantumchip écht in zicht

16 juli om 21:31
Laatste update: 17 juli om 14:24

Onderzoekers van Oxford Ionics zeggen dat hun chip voor een kwantumcomputer op 'grote schaal' geproduceerd zou kunnen worden. Dit zou betekenen dat de eerste praktische kwantumcomputer nog maar drie jaar van ons verwijderd is.

Toegegeven, dit is niet de eerste aankondiging van een doorbraak op het gebied van kwantumcomputers, en zeker niet de laatste. Begin april stelden we al vast dat er een grote doorbraak zou zijn bereikt bij Microsoft, specifiek door een nieuwe "ruisonderdrukkende methode" toe te passen om qubits te meten. Qubits zijn de deeltjes die zowel een 1 als een 0 kunnen zijn en alles daar tussenin.

Toch mogen we deze tussentijdse berichten serieus nemen, want ze geven een aardige indruk van wat er in de tussentijd wordt ontwikkeld en hoe ver we daarmee zijn. Een jaartal werd echter nooit genoemd, tot vandaag. "Dit is een ongelooflijk spannend moment voor ons team en voor de positieve impact die kwantumcomputing op de samenleving als geheel zal hebben", zegt Tom Harty, oprichter en CTO bij Oxford Ionics tegen de BBC.

Binnen drie jaar al?

Volgens het onderzoekslab zouden we drie jaar verwijderd zijn van het ontwikkelen van een kwantumcomputer die op "grote" schaal geproduceerd kan worden. Tot nu toe bleek vooral dat laatste deel een probleem, doordat de technologie niet betrouwbaar genoeg zou zijn.

Het bedrijf heeft nu echter een nieuwe methode gevonden om atomen (ionen) vast te houden in een kleine ruimte door gebruik te maken van elektromagnetische velden. Het kunnen beheersen en aansturen daarvan zou namelijk cruciaal zijn voor enige 'upscaling' in de toekomst.

Nog niet voor op je bureau

Verwacht echter niet dat zo'n nieuwe kwantumcomputer binnen die tijd op je bureau zal staan - laat staan in je broekzak. Massaproductie zou je in deze context eerder kunnen opvatten als 'reproduceerbaar op relatief grote schaal'. In eerste instantie zullen vooral onderzoekscentra de computer willen gebruiken om complexe rekenopdrachten uit te voeren die meestal gepaard gaan met gigantische hoeveelheden data.

Ter vergelijking: een kwantumcomputer zou in staat moeten zijn om zo'n complexe opdracht in slechts enkele minuten op te lossen, terwijl de meest krachtige computers van vandaag daar jaren over zouden doen, als ze het überhaupt zouden kunnen.

Nu nog de juiste vraag vinden

Het meest uitdagende aan kwantumcomputers bleek tot nu toe niet zozeer het bouwen ervan, maar eerder het stellen van de juiste vragen. Hoewel de computers in staat zijn om de meest complexe vragen te beantwoorden, laten concrete use-cases dus nog op zich wachten. Professor Kissinger van de University of Oxford geeft dan ook aan dat "we nog steeds niet goed het volledige potentieel van grootschalige kwantumcomputers begrijpen".

De vraag is dan ook vooral hoe we de kwantumcomputer straks zullen terugzien in ons dagelijks leven. Het korte, en minst spannende, antwoord: niet echt. De technologie zal uiteindelijk worden gebruikt om nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen te doen, die tot nu toe simpelweg niet denkbaar waren vanwege onze huidige beperkingen. En die ontwikkelingen zullen we wel degelijk om ons heen gaan zien.

Kijk ook onze uitlegvideo over kwantumcomputers en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.