©Quantinuum

Microsoft claimt grote doorbraak met kwantumcomputer

Microsoft claimt grote doorbraak met kwantumcomputer

8 april 2024 om 22:29

Microsoft zegt een belangrijke doorbraak te hebben bereikt bij de ontwikkeling van een stabiele kwantumcomputer. Daarmee komt de technologie weer een stapje dichterbij toepassing in de praktijk.

Het is zeker niet de eerste belofte die wordt gedaan op het gebied van kwantumcomputers. De toekomstvisie van bedrijven als Microsoft en Google is namelijk een kwantumcomputer: een computer die zo ongelooflijk krachtig is dat onze huidige supercomputers slechts lijken op beperkte machines.

Momenteel kun je een kwantumcomputer een beetje beschouwen als een ongeleid projectiel: heel krachtig, maar alle kanten op. Het komt dan ook vooral neer op het controleren en beheersen ervan, zodat het in een rechte lijn op zijn doel afgaat: een bruikbaar antwoord. Tot op heden bleek dit een grote uitdaging, en daarom zijn bedrijven als Microsoft dolenthousiast wanneer blijkt dat ze dit weer dichter bij een commerciële versie kunnen brengen. Uiteindelijk moet het ding tenslotte geld in het laatje brengen.

Samenwerking met fabrikant

Door samen te werken met Quantinuum, een fabrikant van kwantumcomputers, zijn de twee bedrijven erin geslaagd om de prestaties van de qubit te verbeteren. Een qubit kun je vergelijken met een bit, oftewel een 1 of een 0. In plaats van twee mogelijke staten (aan of uit), beschikt een qubit over de eigenschap om een waarde daartussen te krijgen, waardoor er plots veel meer mogelijkheden ontstaan om berekeningen te doen. Het nadeel? Ze zijn niet stabiel. Nu lijken wetenschappers toch dichter bij een stabiele versie te zijn gekomen.

Ruisonderdukkende qubits

In een interview met The Verge zegt Microsoft-topvrouw Krysta Svore dat het bedrijf betrouwbare kwantumcomputers nodig heeft, 'niet alleen in theorie, maar ook aantoonbaar in de praktijk'. Svore vergelijkt de uitdaging met het opzetten van ruisonderdrukkende koptelefoons, maar dan toegepast op de qubits. Met andere woorden, nu hoor je nog af en toe lawaai, maar uiteindelijk is het doel om alleen nog de muziek te horen.

Nog ver van het einddoel

Inmiddels hebben ook andere kwantumexperts zich gemengd in de discussie, onder wie Henry Yuen, universitair hoofddocent informatica aan Columbia. "We zijn nog ver verwijderd van de eindbestemming, maar de wegwijzers worden frequenter en geven aan dat er binnenkort enkele belangrijke mijlpalen aankomen," zegt Yuen. "Ik ben ervan overtuigd dat er binnenkort grotere en betere demonstraties van 'kwantumfouttolerantie' zullen komen."

Kijk ook onze uitlegvideo over kwantumcomputers en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.