Deze AI-functie van YouTube kan best handig zijn - als het goed werkt
YouTube geeft honderdduizenden kanalen nu automatisch nagesynchroniseerde versies van hun video's in een aantal andere talen.
Met de auto-dubbingfunctie kunnen videomakers met AI vertaalde audiotracks voor hun video's genereren. YouTube-gebruikers die andere talen spreken kunnen dan de video's in hun eigen taal horen. YouTube testte deze functie sinds vorig jaar met een beperkte groep kanalen, maar maakte dinsdag bekend dat het wordt uitgerold naar honderdduizenden kanalen met informatieve video's.
Voor deze kanalen worden de met AI nagesynchroniseerde versies na de publicatie van hun nieuwe video's aangemaakt, maar de videomakers kunnen de audiosporen in andere talen achteraf weer te verwijderen. De functie gebruikt de Gemini AI-modellen om menselijke spraak te genereren. De beschikbaarheid wordt volgens YouTube binnenkort uitgebreid naar andere soorten content.
Voor YouTube-kanalen is het prettig dat hun video's potentieel meer kijkers kunnen bereiken, doordat ze in meer talen beschikbaar zijn. Voor kijkers is dit een alternatief voor het bekijken van video's met alleen ondertitels. Zeker bij video's die je afspeelt terwijl je iets anders aan het doen bent, is het handig dat je ze straks in je eigen taal kunt horen.
Deze talen worden ondersteund
YouTube kan van Engelstalige video’s nagesynchroniseerde versies maken in het Frans, Duits, Hindi, Indonesisch, Italiaans, Japans, Portugees en Spaans. Als video’s in een van die talen zijn kunnen ze ook worden nagesynchroniseerd in het Engels. Zo kun je een kookvideo van een Japans sprekende YouTuber kijken in het Engels. Wanneer Nederlands wordt toegevoegd, is nog niet bekend.
Google waarschuwt dat het mogelijk nog niet foutloos werkt, omdat de techniek zich nog in een vroeg stadium van ontwikkeling bevindt. "Er kunnen momenten zijn waarop de vertaling niet helemaal klopt of de nagesynchroniseerde stem de oorspronkelijke spreker niet goed vertegenwoordigt."
Het gaat binnenkort beter klinken
De nasynchronisaties klinken momenteel nog niet erg natuurlijk. Google belooft dat daar met een update genaamd Expressive Speech binnenkort verandering in komt. Daarmee worden ook de toon, de emoties en de sfeer van de omgeving nagebootst.
Lees meer YouTube-nieuws en mis niets met het Bright WhatsApp-kanaal.