Android maakt opsporen van 'verdachte' bluetooth-trackers in je buurt makkelijker
Google verbetert met een update de Android-functie die moet voorkomen dat jouw locatie ongemerkt door bluetooth-trackers wordt gevolgd. Het wordt met twee nieuwe opties makkelijker om met je telefoon onbekende trackers in je omgeving op te sporen en uit te schakelen.
Bluetooth-trackers zijn handige apparaatjes om je verloren sleutels of kwijtgeraakte tas mee terug te vinden, maar ze kunnen ook misbruikt worden om stiekem de locaties van mensen te volgen. Apple en Google geven je sinds de zomer van 2023 al waarschuwingen om te laten weten dat er een onbekende AirTag of andere bluetooth-tracker in jouw buurt is. Google brengt nu een update uit van zijn 'Zoek mijn apparaat'-functie, waarmee je zo'n verdachte tracker makkelijker op het spoor kunt komen.
Als je een melding van een onbekende tracker in je omgeving ontvangt, kun je nu de nieuwe optie 'locatie tijdelijk pauzeren' gebruiken. Je telefoon maakt dan geen verbinding meer met deze tracker. Jouw locatie is daardoor niet langer zichtbaar voor mensen die mogelijk jouw locatie via de bluetooth-tag in de gaten kunnen houden. "Dit biedt een extra laag privacy en controle, waardoor je snel actie kunt ondernemen voordat je de tag lokaliseert en fysiek uitschakelt", schrijft Google.
Onbekende tracker opsporen
De tweede nieuwe optie, genaamd 'Zoek in de buurt', helpt je om te zien waar de onbekende tracker zich bevindt. Je kunt op een kaart zien waar de tracker voor het laatst is gesignaleerd terwijl hij je volgde. Je kunt het apparaatje een geluid laten afspelen. Als je hem dan alsnog niet kunt vinden, maakt de functie via bluetooth verbinding waarbij je een vorm op het scherm ziet veranderen als je dichterbij komt. De 'Zoek in de buurt'-functie werkt met elk apparaat met Android 6.0 en hoger.
Apple AirTags
Apple biedt met zijn Precision Finding-tool voor de AirTag een vergelijkbare functie. Het stiekem volgen van mensen via bluetooth-trackers is een serieus probleem. Bijvoorbeeld stalkers hebben deze apparaatjes, ook in Nederland, al meermaals gebruikt om hun slachtoffers in de gaten te houden.
Lees meer Android-nieuws en mis niets met de Bright-app.