Terugleverkosten zonnestroom voor sommige klanten hoger dan opbrengst

©Freepik

Terugleverkosten zonnestroom voor sommige klanten hoger dan opbrengst
20 november om 10:31

Eigenaren van zonnepanelen betalen sinds dit jaar voor het terugleveren van stroom. Onder de streep maakt de consument dan normaal gesproken alsnog winst – behalve een deel van de klanten van Essent en Energie: die betalen netto voor hun teruglevering.

De energierekening is een steeds ingewikkeldere puzzel. De meeste energiebedrijven rekenen sinds een jaartje terugleverkosten aan eigenaren van zonnepanelen. De bedrijven maken kosten voor het verwerken van die stroom, en die kosten worden deels aan de klant doorberekend. Die klant krijgt echter ook weer betaald voor die teruggeleverde zonnestroom, die ondertussen ook nog tot 2027 mag worden weggestreept tegen het eigen verbruik. Onder de streep komen veruit de meeste eigenaren nu nog positief uit: zij verdienen geld aan hun zonnestroom, ondanks de terugleverkosten.

Dat geldt niet voor een groep die netto teruglevert: die hebben zo'n laag verbruik of zoveel panelen, dat ze jaarlijks meer stroom terugleveren dan ze zelf verbruiken. En dat kost geld bij Essent en dochterbedrijf Energie Direct, blijkt uit een analyse van NU.nl. Dat kan oplopen: afhankelijk van hoeveel zonnestroom de klanten terugleveren, gaat het om tientallen tot wel honderden euro's per jaar. Dat zouden wel uitzonderingen zijn: volgens een woordvoerder van de energiebedrijven betaalt de groep klanten gemiddeld 20 euro per jaar voor zijn teruggeleverde zonnestroom.

Kleine groep krijgt compensatie

Die groep is klein: ongeveer 3 procent van alle klanten van beide energieleveranciers zou netto betalen. Een woordvoerder noemt de situatie 'onwenselijk'. Daarom komen Essent en Energie Direct met een coulanceregeling. "Klanten bij wie dit van toepassing is, worden hierover geïnformeerd. Bij klanten die hier nadeel van hebben ondervonden, wordt dit ook netjes rechtgezet", belooft de woordvoerder namens beide bedrijven.

Binnenkort wordt ook de terugleververgoeding verhoogd. Dat moet dit soort situaties in het vervolg voorkomen. Het is nog niet bekend wat er gebeurt met de terugleverkosten als de salderingsregeling per 2027 verdwijnt. De Tweede Kamer ziet de kosten dan ook het liefst verdwijnen, maar volgens de minister kan zo'n heffing 'onmogelijk' verboden worden. De Consumentenbond pleit met een petitie voor een nieuw subsidiestelsel, om zonnepanelen voor consumenten rendabel te houden.

Meer nieuws over zonnepanelen en mis niets met onze Bright-app.