Nieuwe subsidie moet zonnepanelen eerlijk en aantrekkelijk houden, pleit Consumentenbond

©Freepik

Consumentenbond wil nieuwe subsidie op zonnepanelen, alternatief voor saldering
13 november 2024 om 10:02
Update: 13 november 2024 om 12:15

Als de salderingsregelring voor zonnepanelen wegvalt, moet de overheid dat compenseren met een nieuwe subsidieregeling. Dat vindt de Consumentenbond, die vreest dat de interesse in zonnepanelen anders wegvalt.

De Consumentenbond wil een nieuwe zonnestroomsubsidie, waarbij eigenaren van zonnepanelen een vaste vergoeding krijgen: 10 cent per teruggeleverde kilowattuur, voor een looptijd van 15 jaar. De subsidie moet gelden voor maximaal 3.000 kilowattuur per jaar. Zo werkt de regeling vooral voor consumenten die panelen voor eigen gebruik hebben gekocht, en niet voor mensen met enorme daken vol met tientallen zonnepanelen. Zulke daken waren de afgelopen tijd juist lucratief, maar een doorn in het oog van de overheid en een van de renenen om de salderingsregeling te stoppen.

Oneerlijke situatie oplossen

De interesse in zonnepanelen is de afgelopen maanden al flink gedaald, bleek dinsdag. Vanaf 2027 kunnen eigenaren van zonnepanelen hun teruggeleverde stroom niet meer wegstrepen tegen hun eigen verbruik. Bovendien moeten er terugleverkosten worden betaald door de consument, en dat is volgens de minister niet te verbieden. De nieuwe subsidieregeling waar de Consumentenbond nu voor pleit moet zonnepanelen aantrekkelijk houden voor nieuwe consumenten, maar ook de oneerlijke situatie oplossen voor mensen die pas net zonnepanelen hebben aangeschaft.

Aankopen van zonnepanelen worden vaak omschreven in jaren terugverdientijd. De afgelopen jaren lag die terugverdientijd op zo'n 7 jaar. Als de salderingsregeling wegvalt en je terugleverkosten krijgt, kan die tijd oplopen tot wel 25 jaar, volgens veel experts. Dat is niet het vooruitzicht waarmee veel consumenten in zonnepanelen hebben geïnvesteerd, en ook zeker niet het vooruitzicht om nieuwe consumenten mee over te halen.

Terugverdientijd kan terug naar 9 jaar

Volgens het plan van de Consumentenbond zou de hoogte van de subsidie jaarlijks opnieuw vastgesteld worden. Wie tussen 2024 en 2027 zonnepanelen zou aanschaffen, zou al baat hebben bij de plannen. Tot 2027 kunnen zij nog gebruikmaken van de salderingsregeling, daarna nog 12 tot 14 jaar van de voorgestelde subsidie.

De plannen zijn niet uit de lucht gegrepen, maar ook extern doorgerekend. De Consumentenbond heeft adviesbureau Berenschot naar de plannen laten kijken. Uit die doorrekening blijk dat de terugverdientijd daalt van 25 naar 9 jaar, als de zonnestroomsubsidie wordt gebruikt en de terugleverkosten worden afgeschaft. Die berekening kijkt naar een gemiddeld verbruik en met een subsidie van 0,10 euro per teruggeleverde kilowattuur voor 2027.

Eigenlijk wilde de Consumentenbond proberen om de terugverdientijd weer naar de 7 jaar te krijgen, maar dat lukt niet vanwege een verwachte daling van de energieprijzen. Wel valt er nog wat te winnen voor consumenten die hun zelf opgewekte stroom ook zoveel mogelijk zelf verbruiken.

Zekerheid en zelfconsumptie

"Ons plan geeft consumenten zekerheid", zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. "Tegelijkertijd stimuleert deze regeling consumenten om zoveel mogelijk opgewekte stroom direct zelf te gebruiken. Want het subsidiebedrag wordt zo vastgesteld dat eigen verbruik ongeveer 2 keer zo veel oplevert als terugleveren. Daarmee komen we ook tegemoet aan de wens om iets te doen aan de overbelasting van het volle stroomnet. Bovendien is ons voorstel voor de overheid honderden miljoenen euro’s voordeliger dan de huidige salderingsregeling."

Verder pleit de Consumentenbond bij de overheid voor extra maatregelen voor mensen die het minder breed hebben en bijvoorbeeld sociaal huren. "Zo kan iedereen meedoen aan de energietransitie en met zonnepanelen zijn energierekening flink verlagen", aldus Molenaar.

Meer nieuws over zonnepanelen en mis niets met onze Bright-app.