Bright Review

Getest: de nieuwe slimme beveiligingscamera's van Arlo

Arlo vernieuwt slimme camera’s. 3 getest
1 augustus 2021 om 17:34
Laatste update: 1 augustus 2021 om 21:20

Arlo heeft drie nieuwe slimme beveligingscamera's uitgebracht. Bright-tester Rutger Middendorp installeerde ze en bespreekt welke camera een goede koop is en welke niet.

Arlo heeft drie nieuwe slimme beveiligingscamera's: de Essential XL (120 euro), de Pro 4 (250 euro) en de Ultra 2 (639 euro, voor een duopack met hub). De overeenkomsten tussen deze drie camera's zijn groter dan de verschillen. Alle drie zijn ze weerbestendig, hebben ze een accu aan boord, kun je ook ’s nachts helder zien wat er gebeurt (in kleur), kun je horen wie er bij je inbreekt en ook terugpraten én zit er een sirene ingebouwd.

De Arlo-app is eenvoudig te gebruiken en geeft je de mogelijkheid om live mee te kijken, om eerdere opnames te zien en om een schema op te stellen. Bijvoorbeeld: als ik thuis ben overdag hoef je niets te filmen, als ik weg ben overdag, neem je op, en stuur je een pushbericht als er na middernacht iemand in de tuin loopt, en zet je dan de lamp en de sirene aan.

Tot zover de overeenkomsten. Er is natuurlijk een reden dat er een serieus prijsverschil tussen de camera’s zit. De Essential XL heeft een resolutie van 1080P en kan 130 graden beeld geven. De Pro 4 levert 2K-beeld, met een hoek van 160 graden. De Ultra 2 geeft je 4K-beeld in een hoek van maximaal 180 graden. Wil je nummerborden kunnen lezen dan is de 4K wel een must, maar voor de meeste toepassingen is 1080p eigenlijk wel genoeg. Vaak hangt de camera op een hoogte waardoor mensen die kwaad willen toch niet gemakkelijk te herkennen zijn en is de signaalfunctie het belangrijkst.

Vlnr: Essential XL, Pro 4, Ultra 2

De Essential XL en de Pro 4 kun je beide direct met je wifi verbinden, zonder hub. Voordeel is dat je geen hub van zo’n 100 euro hoeft aan te schaffen. Nadeel is dat je min of meer verplicht bent om dan wel het Arlo-abonnement (vanaf €2,80 per maand, per camera) af te sluiten voor een beetje functionaliteit. Zonder dat abonnement kun je namelijk geen video terugkijken. Bij dat abonnement heb je behalve cloudopslag ook slimme notificaties, ziet je camera het verschil tussen een mens, een auto en een dier en kan de camera zelfs een vriend een berichtje sturen als er iets aan de hand is.

De Hub verdient zich dus terug, zeker als je meerdere camera’s hebt.  Een abonnement voor 5 Ultra 2-camera’s is al 14 euro per maand.

De Essential XL onderscheidt zich van alle camera’s door zijn batterijduur. Het moet mogelijk zijn om een heel jaar op één batterij te draaien. Uiteraard is dat sterk afhankelijk van het aantal uren per dag dat je mee zit te kijken of hoe vaak je de sirene aanzet om je buurman te pranken. Maar vergeleken met bijna elke andere camera op een accu is dit een bijzonder indrukwekkende prestatie.

De Pro 4 is grotendeels gelijk aan zijn voorganger. Het grootste verschil is dat hij niet op de Hub aangesloten hoeft te worden, maar nu ook direct met wifi aan het werk kan. Wat mij betreft zit de Pro daarmee nu op een lastige positie tussen de Essential en de Ultra in. Hoef je geen haarscherp beeld van kleine details, dan is een Essential goed genoeg. Wil je significant beter beeld, dan zul je echt naar de Ultra 2 moeten overstappen.

De Ultra 2 is een minimale upgrade ten opzichte van de Ultra. Wie die al heeft hangen hoeft vermoedelijk niet te upgraden. De belangrijkste verbetering zit in de wifi-verbinding. De Ultra 2 kan verder van de Arlo SmartHub opgehangen worden en kan automatisch switchen van 2,4 naar 5 ghz om de optimale verbinding te krijgen.

Gezien de Ultra moeite had om 10 meter verderop achter twee houten deuren verbinding te krijgen, is dat een welkome verbetering die in de praktijk ook blijkt te werken. De Arlo Ultra 2 kan wel aan mijn tuinhuisje hangen en richting mijn huis filmen. De Ultra 1 kon het alleen met de deur open en dat leek me niet zo verstandig.

Alleen de Ultra 2 wordt met de hub geleverd

Conclusie

De Essential XL is een goed geprijsde slimme camera die leuk samenwerkt met je Google Home-apparaten. Om hem serieus in te kunnen zetten heb je wel een abonnement nodig of moet je de extra hub aanschaffen om lokaal op te kunnen slaan.

De Arlo Pro 4 valt een beetje tussen wal en schip. Het is een uitstekende camera, maar zijn meerprijs ten opzichte van de Essential XL is moeilijk te verdedigen.

De Ultra 2 is een kleine verbetering van een hele goede beveiligingscamera. Het beeld is haarscherp, overdag en ’s nachts. De lamp is niet alleen handig om je beeld beter te krijgen, maar ook om je sleutels ’s nachts terug te vinden. Wie de hoge prijs kan lijden heeft met de Ultra 2 een ultieme oplossing, zonder de verplichting van een abonnement.

Rutger Middendorp test gadgets voor Bright.