Nieuwe aanklacht tegen Facebook om overnames WhatsApp en Instagram
De Amerikaanse toezichthouder FTC heeft een nieuwe aanklacht tegen Facebook ingediend. Het bedrijf zou met de overnames van WhatsApp en Instagram zijn monopoliepositie hebben misbruikt.
In juni verwierp de rechter de eerste aanklacht van de Federal Trade Commission (FTC) tegen Facebook. Donderdag diende de toezichthouder de aangepaste aanklacht in bij de federale rechtbank in Washington. Opnieuw vraagt de FTC om de overnames van WhatsApp en Instagram door Facebook terug te draaien, waardoor beide bedrijven weer los van Facebook zouden komen.
Facebook schakelde volgens de FTC met de overnames beide concurrenten uit, waardoor het zijn vermeende monopolie kon verstevigen. De rechter zei in juni dat de FTC niet genoeg details had verstrekt om aan te tonen dat Facebook daadwerkelijk een monopolie heeft op de sociale-mediamarkt. De instantie kreeg toen enkele weken de tijd voor een nieuwe aanklacht.
Facebook kocht Instagram in 2012 voor zo'n 1 miljard dollar en WhatsApp in 2014 voor 19 miljard dollar. Beide bedrijven hadden grote concurrenten van Facebook kunnen worden. Facebook zegt zich nog te beraden op de nieuwe aanklacht. Het socialmediabedrijf zei eerder dat de aanklagers geen rekening hielden met de "realiteit van de dynamische, intens concurrerende hightechindustrie waarin Facebook opereert".
'FTC-voorzitter niet neutraal'
De zaak is een eerste test voor FTC-voorzitter Lina Khan, die in juni door president Joe Biden werd benoemd. Khan is pleitbezorger van een strengere aanpak van de machtige techbedrijven. Facebook probeert Khan van de zaak af te krijgen, omdat ze in haar tijd als wetenschapper kritisch over het bedrijf heeft geschreven. Ook zat Khan in een onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden, dat onderzoek deed naar Facebook. Daardoor zou ze volgens het bedrijf bevooroordeeld zijn. De FTC zegt dat Khan voorlopig betrokken blijft bij de zaak.
Toezichthouders en politici proberen al langer de macht van de grote techbedrijven in te perken. Zo lopen er ook meerdere zaken tegen Google en werken politici aan wetsvoorstellen met strengere regels voor 'Big Tech'.
Nederland: EU moet overnames tegenhouden
Ook in de EU liggen de techreuzen onder de loep. Nederland, Duitsland en Frankrijk zeiden onlangs dat ze vinden dat de EU een overname van een startup door grote partijen als Google of Facebook moet kunnen blokkeren.
Volgens de regeringen schakelen de techreuzen concurrenten in spe bewust uit door ze in een vroeg stadium in te lijven.