Facebook en privacy

'Duizend inhuurkrachten WhatsApp lezen mee met chats'

7 september 2021 om 13:55
Laatste update: 7 september 2021 om 15:00

Ruim duizend inhuurkrachten hebben toegang tot privéberichten van gebruikers van WhatsApp. Het gaat om berichten, foto's en filmpjes die door andere gebruikers zijn gerapporteerd. De medewerkers controleren die berichten op zaken die niet door de beugel kunnen.

De door Facebook ingehuurde medewerkers in Texas en Singapore beoordelen de inhoud van gerapporteerde privéberichten op WhatsApp. Dat meldt de site ProPublica op basis van interne documenten van Facebook en gesprekken met huidige en voormalige medewerkers.

De inhuurkrachten gebruiken speciale software met kunstmatige intelligentie om snel berichten, foto's en video's te beoordelen. Het gaat bijvoorbeeld om berichten met spam, bedreiging, pogingen tot oplichting of kinderporno. De inzage is in strijd met de woorden van Facebook-baas Mark Zuckerberg die eerder zei dat de inhoud van WhatsApp-berichten door het bedrijf niet is in te zien.

Berichten op WhatsApp zijn standaard versleuteld met end-to-end encryptie, waardoor de inhoud niet automatisch is te scannen. Maar als een bericht wordt gerapporteerd via de knop in de app worden de vijf meest recente berichten, foto's of video's onversleuteld doorgestuurd naar de medewerkers. Deze inhuurkrachten van Accenture krijgen dan drie opties: het account blokkeren, de gebruiker op een lijst om 'in de gaten te houden' plaatsen of niets doen.

'Voorkomen misbruik, geen moderatie'

WhatsApp-manager Carl Woog bevestigt tegen ProPublica dat medewerkers de inhoud van gerapporteerde privéberichten beoordelen. Dit is volgens hem bedoeld om 'ernstige overtreders' in kaart te brengen en van de chatdienst te weren. Volgens WhatsApp is er geen sprake van 'moderatie', omdat er geen berichten worden verwijderd, maar gaat het om het 'voorkomen van misbruik'.

Vorig jaar diende een klokkenluider een klacht in tegen WhatsApp bij de Amerikaanse toezichthouder SEC. Die klacht gaat volgens ProPublica over de manier waarop WhatsApp gebruikmaakt van externe arbeidskrachten, systemen met kunstmatige intelligentie en accountgegevens om de berichten van gebruikers te onderzoeken. Volgens de klokkenluider heeft WhatsApp valse claims gedaan over het beschermen van de privacy van gebruikers.

Metadata

WhatsApp deelt op verzoek ook onversleutelde metadata, die soms veelzeggend zijn over de activiteiten van gebruikers, met opsporingsdiensten, zoals de Amerikaanse justitie. Sommige concurrerende chatdiensten, zoals Signal, verzamelen bewust minder metadata om privacyinbreuken te beperken.

WhatsApp zegt bij het delen van metadata te "reageren op valide juridische verzoeken", waaronder "bevelen die ons verplichten om real-time informatie te leveren over met wie een persoon berichten uitwisselt".

Omstreden overname

WhatsApp is de grootste chatapp ter wereld met ruim 2 miljard gebruikers. Het bedrijf werd in 2014 door Facebook overgenomen voor 19 miljard dollar. Die overname ligt nog altijd onder vuur, net als de overname van Instagram, omdat Facebook hiermee twee in potentie grote concurrenten heeft opgekocht.

Voor Facebook en Instagram zijn er ruim 15.000 moderatoren die content beoordelen. Over het verwijderen van berichten van Facebook en Instagram maakt het bedrijf al jaren cijfers bekend, over WhatsApp zijn tot nu toe geen cijfers naar buiten gebracht.

iPhone 13: dit wordt er verwacht