Universele oplader

Europese Commissie: gadgets opladen moet via USB-C

23 september 2021 om 12:41
Update: 24 september 2021 om 07:28

Europese consumenten moeten met één USB-C-oplader veel van hun gadgets kunnen opladen, van smartphones tot camera's, ongeacht het merk. Dat stelt de Europese Commissie voor. Het plan is een probleem voor Apple, dat in iPhones geen USB-C maar de eigen laadstandaard Lightning gebruikt.

In het Europees Parlement wordt al tien jaar gesproken over een verplichting voor fabrikanten om één oplaadpoort te gebruiken, zodat apparaten van verschillende merken altijd met dezelfde lader zijn op te laden. Tot zo'n universele oplader kwam het uiteindelijk niet, maar vandaag is een belangrijke stap in die richting gezet. 

De Europese Commissie heeft een nieuw voorstel gepresenteerd waarin staat dat USB-C de standaardpoort voor telefoons, tablets, koptelefoons en andere gadgets moet worden. Vanaf het moment dat de nieuwe richtlijn gaat gelden, krijgen fabrikanten 24 maanden de tijd om apparaten van een USB-C-poort te voorzien. Het Europees Parlement en de EU-lidstaten moeten het voorstel nog goedkeuren.

Zonder lader in de doos

Ook moeten consumenten volgens het plan de keuze krijgen om een apparaat te kopen met of zonder een nieuwe oplader in de doos. Dat moet het aantal ongewenste en ongebruikte laders fors terugbrengen. Meerdere grote fabrikanten, waaronder Apple en Samsung, stopten vorig jaar al met het meeleveren van oplaadstekkers bij populaire smartphones. Fabrikanten mogen volgens Brussel wel altijd een USB-C-kabel meeleveren in de doos.

De Commissie verwacht dat de maatregel de hoeveelheid elektronisch afval in de EU met bijna duizend ton per jaar zal verminderen. "Dit zal het gemak van de consument verbeteren en de ecologische voetafdruk verkleinen die gepaard gaat met de productie en verwijdering van opladers, en zo de groene en digitale transities ondersteunen", stelt de Commissie.

Probleem voor Apple

Als de EU-lidstaten de plannen omzetten in wetgeving, kan dat flinke gevolgen hebben voor Apple dat met zijn Lightning-techniek een eigen oplaadstandaard gebruikt in onder andere de iPhone. Apple heeft overigens wel al steeds meer apparaten die ook beschikken over een USB-C-poort.

Apple is als enige grote fabrikant fel tegenstander van het Europese voorstel, dat volgens het bedrijf 'de innovatie tegenhoudt'. 

De nieuwe regels moeten gaan gelden voor telefoons, tablets, camera's, koptelefoons, portable spelcomputers en draagbare speakers. Vanwege hun kleine formaat vallen oordoppen, smartwatches en fitnesstrackers er niet onder.

Snelladen

Brussel zegt daarnaast de technieken voor het snelladen van gadgets te willen 'harmoniseren'. "Dit helpt voorkomen dat producenten de laadsnelheid onterecht beperken."

Geschikte apparaten moeten volgens het voorstel altijd het snellaadprotocol USB Power Delivery ondersteunen. Fabrikanten mogen daarnaast eigen snellaadprotocollen gebruiken, zolang de apparaten maar eveneens USB Power Delivery mogelijk maken.

Politici positief

Nederlandse europarlementariërs reageren positief op het voorstel van de Commissie. "De EU stelt zo duurzaamheid en gebruiksgemak boven de belangen van bedrijven. Nu moeten we doorpakken met duidelijke milieustandaarden voor datacentra, technologie en software", aldus Kim van Sparrentak (GroenLinks). Liesje Schreinemacher (VVD) spreekt van "goed nieuws, voor de consument en voor het milieu". 

Toine Manders (CDA) is blij dat het voorstel er na tien jaar ligt, maar vindt dat er ook gekeken moet worden naar draadloos opladen. "Er wordt geen standaard voor draadloos laden vastgelegd. Zo reguleren we vooral het verleden, niet de toekomst."

Losse laders 

Gemiddeld bezit een consument volgens de Commissie drie telefoonladers, waarvan ze er twee regelmatig gebruiken. Bijna 4 op de 10 consumenten zegt wel eens problemen te hebben ervaren omdat opladers niet werkten met een bepaald apparaat. Consumenten geven in de EU jaarlijks 2,4 miljard euro uit aan losse opladers. Ongebruikte laders zorgen voor 11.000 ton aan elektronisch afval.  

Fabrikanten moeten consumenten volgens het voorstel ook beter gaan informeren over de laadprestaties van apparaten. Zo moeten consumenten makkelijker kunnen zien of bestaande opladers voldoen voor hun nieuwe gadget. Volgens de Commissie kan dit EU-consumenten 250 miljoen euro per jaar besparen op 'onnodige aankopen van opladers'.

Invoering kan nog jaren duren

"Met ons voorstel kunnen Europese consumenten één enkele oplader gebruiken voor al hun draagbare elektronica – een belangrijke stap om het gemak te vergroten en afval te verminderen", zegt Commissaris Thierry Breton (Interne Markt).

De EU-lidstaten en het Europees Parlement zijn nu aan zet. Het kan nog altijd enkele jaren duren voordat EU-landen de regels omzetten in wetten. 

Wat vind jij van het EU-plan? Reageer op onze Instagram.

Review: de nieuwe iPad Mini

Meer over

Deel dit artikel