Politie gebruikt Chinese drones: zorgen om lekken data
Drones van de Chinese marktleider DJI die het ministerie van Defensie vanwege zorgen om de dataveiligheid niet gebruikt, worden nog wel volop door de politie ingezet.
"We sluiten niet uit dat informatie op Chinese servers belandt", zegt de politie in reactie op een onderzoek van Trouw, De Groene Amsterdammer, EenVandaag en Investico. De data staan op servers in China en zouden in handen kunnen komen van de Chinese overheid.
De ruim honderd DJI-drones van de politie worden niet ingezet bij "afgeschermde operaties". Defensie gebruikt de apparaten van DJI niet 'voor operationeel gebruik'.
Zoeklicht of infraroodcamera
De drones waar de politie mee werkt, zijn normale drones, die voor iedereen te koop zijn, maar het is vooral de sensor onder de drone die het verschil maakt. Een drone kan bijvoorbeeld een zoeklicht of infraroodcamera hebben om iemand op te sporen of een luidspreker om mensen op de grond te waarschuwen. Ook maakt de drone het mogelijk om in overstroomde gebieden plekken in kaart te brengen die nog begaanbaar zijn voor hulpdiensten.
De drones zijn volgens het onderzoek van de drie media dit jaar al ruim duizend keer ingezet voor opsporing en het controleren van de openbare orde. Ook Rijkswaterstaat gebruikt de drones om bijvoorbeeld de Deltawerken en waterwegen te inspecteren.
DJI ontkent
DJI stelt dat zijn producten veilig zijn en dat gebruikers geen data hoeven te delen. Het bedrijf heeft ook een speciale overheidsversie van zijn dronesoftware, maar die wordt door de Nederlandse politie niet gebruikt.
Politiekorpsen in onder andere de VS, het Verenigd Koninkrijk en Italië hebben hetzelfde DJI-model als de Nederlandse politie in gebruik.
'Extra paar ogen'
De politie noemt drones een "extra paar ogen". Ze worden bijvoorbeeld ingezet om te zoeken naar vermiste personen. Ook kunnen ze beelden maken van een ernstig ongeluk, zodat de oorzaak kan worden achterhaald. "Ze kunnen de plaats van een ingrijpend delict in beeld brengen, zodat we geen enkel spoor missen en de beelden later als bewijs kunnen dienen. Of de rechter een goed beeld van de situatie verschaffen", aldus de politie.
"Ook kan een drone de drukte in beeld brengen tijdens een evenement en voorkomen dat er gewonden vallen in het gedrang. Of vanuit de lucht bekijken welke delen van een gebied dat onder water gelopen is, nog begaanbaar zijn voor hulpdiensten."