Californië

Vrouw spant rechtszaak tegen Tesla aan om seksuele intimidatie

19 november 2021 om 19:46
Laatste update: 19 november 2021 om 19:50

Autofabrikant Tesla wordt aangeklaagd door een voormalig werkneemster die zegt dagelijks seksueel geintimideerd te zijn op de werkvloer. De intimidatie zou 'ingebakken zijn op de werkvloer'.

De vrouw, Jessica Barraza, diende de rechtszaak donderdag in bij de rechtbank in Californië, schrijft The Washington Post. Barraza zou 'constant seksueel getinte opmerkingen over haar lichaam te horen hebben gekregen' en regelmatig ongepast betast zijn door collega's. Ook zou een leidinggevende avances hebben gemaakt via een tekstbericht.

In rechtbankdocumenten wordt gesproken van 'ongebreidelde seksuele intimidatie' bij Tesla. De fabriek in de buurt van San Francisco zou 'lijken op een bouwput of een studentenhuis'. 

Eerder diende Barraza naar eigen zeggen al intern klachten in over haar ervaringen. Tesla zou daar niks mee gedaan hebben.

In plaats daarvan kreeg zij van leidinggevenden onder andere te horen dat ze minder last zou ondervinden als ze een ander shirt zou dragen. Het betreffende shirt was werkkleding van Tesla zelf.

Problemen bij productie

The Washington Post sprak met drie collega's van Barraza, die anoniem lieten weten dat de cultuur die zij beschrijft inderdaad bestaat. Ze zouden een aantal incidenten waar Barraza in de rechtbankdocumenten van spreekt zelf hebben meegemaakt.

Vooral de productie-afdeling zou grote problemen hebben. Nieuwe vrouwelijke werknemers zouden daar regelmatig lastiggevallen worden, en de afdeling zou meerdere van deze werknemers verloren hebben door deze incidenten.

Rechtszaak om racisme

Afgelopen maand moest Tesla al zo'n 137 miljoen dollar (118 miljoen euro) uittrekken in een rechtszaak die werd aangespannen over discriminatie op de werkvloer. Een uitzendkracht die rond 2015 voor Tesla werkte, zei regelmatig racistische scheldwoorden te horen hebben gekregen. In een reactie liet Tesla destijds weten dat het bedrijf het niet eens was met de rechter, maar 'wel besefte dat wij ons vijf jaar geleden nog niet perfect gedroegen'. 

Tesla-werknemers moeten een contract tekenen waarin zij beloven om geen rechtszaken tegen het bedrijf aan te spannen, maar hun grieven via interne bemiddeling op te lossen. Volgens de advocaten van Barraza zijn deze contracten echter illegaal. 

Tesla heeft nog niet publiekelijk gereageerd op de rechtszaak.

Dit is de eerste e-bike van Harley Davidson