KPN en APG gaan nog meer glasvezel aanleggen
KPN gaat in samenwerking met pensioenuitvoerder APG 170.000 extra huishoudens voorzien van glasvezel voor sneller internet.
In totaal gaan KPN en APG daardoor komende jaren 920.000 huishoudens en zo'n 225.000 bedrijven aansluiten op het glasvezelnet. Met de vandaag aangekondigde uitbreiding is volgens KPN een bedrag van 170 miljoen euro gemoeid, dat voor de helft wordt gefinancierd door APG.
De samenwerking tussen KPN en APG, uitvoerder van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds, werd in maart van dit jaar aangekondigd. De twee bedrijven leggen versneld glasvezel aan op plekken waar die aanleg anders langer zou duren. Het gaat vooral om dorpen en kleine woonkernen. De aanleg gebeurt via een bedrijf dat voor de ene helft in handen is van APG en voor de andere helft in handen van KPN.
Het samenwerkingsverband, genaamd Glaspoort, investeert ruim 1 miljard euro in de aanleg van glasvezelaansluitingen. Het aanleggen van al die aansluitingen levert naar verwachting ruim duizend banen op.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) keek eerder dit jaar kritisch naar de samenwerking van KPN, mede na vrees van concurrenten. Die waren bang dat de concurrentie in gevaar kwam, maar daar is volgens de ACM geen sprake van. Het netwerk van Glaspoort wordt ook opengesteld voor derden. KPN is de 'hoofdhuurder' op het Glaspoort-netwerk.
De aanleg van glasvezelinternet is kostbaar en arbeidsintensief. Daarom kiezen veel providers voor de aanleg in gebieden waar nog geen concurrentie is. Die situatie is gunstig voor een snelle landelijke dekking van snel internet, maar minder gunstig voor de keuzevrijheid van consumenten die in de praktijk vaak maar bij één of twee bedrijven snel internet kunnen afnemen.