TikTok aangeklaagd door moderator: trauma door gruwelbeelden
Een Amerikaanse medewerker van video-app TikTok heeft het moederbedrijf Bytedance aangeklaagd. Ze liep een trauma op doordat ze voor TikTok schokkende videobeelden moest beoordelen.
Moderator Candie Frazier wil een zogeheten class-action rechtszaak tegen het Chinese TikTok-moederbedrijf Bytedance starten in Los Angeles, meldt Bloomberg. Frazier moest voor haar werk door gebruikers geüploade video's controleren. Daardoor werd ze geconfronteerd met beelden van onder andere kannibalisme, schietpartijen op scholen en een fatale val uit een gebouw.
Nachtmerries
Volgens haar aanklacht moeten de tienduizend content-moderators van TikTok in een 'razend tempo' video's bekijken tijdens diensten van 12 uur. Ze worden volgens haar aan de lopende band blootgesteld aan beelden van onder andere verkrachtingen, onthoofdingen, kinderporno en verminking van dieren. Frazier zegt door de beelden die ze heeft gezien een posttraumatische stressstoornis (PTSS) te hebben gekregen. "Ze heeft moeite met slapen en als ze slaapt, heeft ze vreselijke nachtmerries", zeggen haar advocaten.
De werkdruk is verschrikkelijk hoog, stellen ze. 'Vanwege de enorme hoeveelheid content op TikTok mogen moderators niet langer dan 25 seconden doen over het beoordelen van een video. Ook moeten ze drie tot tien video's tegelijk bekijken."
Niet aan richtlijnen gehouden
TikTok heeft samen met andere socialmediabedrijven, zoals Facebook en YouTube, richtlijnen ontwikkeld om moderators te helpen met het omgaan met traumatische beelden. Ook spraken de bedrijven af dat dit soort diensten maximaal 4 uur per dag mogen duren. TikTok zou die regels aan zijn laars lappen.
Frazier eist schadevergoeding voor het psychische leed en wil dat Bytedance een medisch fonds voor moderators opzet. Andere TikTok-moderators kunnen zich aansluiten bij de class-action-zaak. TikTok heeft nog geen commentaar gegeven.
Facebook trof schikking
Ook Facebook is al meerdere keren aangeklaagd door moderators, die zeiden door hun werk een posttraumatische stressstoornis (PTSS) te hebben opgelopen. Ze vonden dat het bedrijf hen niet genoeg beschermde tegen de gevolgen van het beoordelen van schokkende beelden.
Facebook trof vorig jaar een schikking in een zaak aangespannen door moderators met psychische klachten. Het bedrijf betaalde in totaal 48 miljoen euro. Medewerkers bij wie PTSS werd vastgesteld kregen tot 50.000 euro schadevergoeding en Facebook beloofde hun behandelingen te betalen.
Volg Bright op TikTok voor onze uitpakvideo's.