NFT

Eén CryptoPunks NFT verkocht voor 23,7 miljoen dollar

NFT CryptoPunk 23,7 miljoen
14 februari 2022 om 11:07
Laatste update: 14 februari 2022 om 11:18

Een NFT uit de collectie CryptoPunks is afgelopen weekend verkocht voor maar liefst 23,7 miljoen dollar.

De NFT, CryptoPunk #5822, werd verkocht voor 8.000 ether, omgerekend zo’n 23,7 miljoen dollar (21 miljoen euro). Het nieuws werd zaterdag gemeld door de CryptoPunks Bot, een Twitterbot die de verkoop van CryptoPunks publiceert. 

Het is meteen de duurste CryptoPunk die ooit is verkocht. Het vorige record dateert van juni vorig jaar, toen een CryptoPunk voor bijna 12 miljoen dollar werd geveild door Sotheby’s. 

Verzamelaar

CryptoPunk #5822 werd gekocht door Deepak Thapliyal, de ceo van blockchainbedrijf Chain. Thapliyal is een fervente verzamelaar van NFT’s. Volgens DappRadar bezit de zakenman al 1.873 NFT’s die in totaal zo’n 65 miljoen dollar waard zijn. 

NFT's zijn digitale certificaten van echtheid die blockchain-technologie gebruiken om te verifiëren wie de eigenaar van een digitaal object is. Dat heeft geleid tot een lucratieve handel in waardevolle NFT's.

Gezichten met verschillende kenmerken

CryptoPunks zijn een populaire collectie NFT’s die in 2017 werden gemaakt door Larva Labs Studio. De kunstwerkjes tonen gepixelde gezichten met verschillende kenmerken en worden regelmatig verkocht voor enorme bedragen. 

Sinds ze in 2017 zijn gemaakt werd al zo’n 2,57 miljard dollar uitgegeven aan de verzameling. De goedkoopste CryptoPunk die je vandaag de dag kan kopen kost meer dan 2 ton. 

Prijsmanipulatie en fraude

NFT’s halen de laatste maanden steeds vaker het nieuws. Vorig jaar zou de markt zijn gegroeid tot zo’n 36 miljard dollar. Daarbij rijst de vraag of er niet massaal aan prijsmanipulatie wordt gedaan. Uit data van DappRadar bleek eerder deze maand dat de duurste NFT’s tussen een klein aantal portemonnees worden uitgewisseld. 

Ook zou er sprake zijn van massale fraude en vervalsing in de sector. Bekende NFT-platformen zoals OpenSea en Cent hebben de laatste weken om die reden maatregelen genomen om zulke problemen tegen te gaan.   

Cent kondigde zaterdag bijvoorbeeld aan dat het de verkoop van de meeste NFT’s zou stopzetten. Ook OpenSea wou beperkingen invoeren. Toen het platform een limiet instelde op het aantal NFT’s die gratis gemunt konden worden, leidde dat tot boze reacties onder gebruikers. Door de backlash moest het handelsplatform de beslissing terugdraaien.

Bekijk ook: