Google en Meta blokkeren Russische staatsmedia in Oekraïne
Google heeft op verzoek van de Oekraïense regering de Android-app van het Russische staatsmedium RT uit zijn appwinkel in het land gehaald. Ook Facebook-moederbedrijf Meta heeft accounts van Russische media geblokkeerd.
De RT News-app is sinds zondag niet langer beschikbaar op de Google Play Store in Oekraïne, aldus een Google-woordvoerder. Nieuwe gebruikers kunnen de app daardoor niet downloaden en huidige gebruikers krijgen geen updates meer.
Ook zijn een aantal YouTube-kanalen van Russische staatsmedia in Oekraïne niet meer beschikbaar. De Russische mediatoezichthouder Roskomnadzor eist dat de YouTube-ban van onder andere RBC, TV Zvezda en Sputnik wordt opgeheven.
Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, zegt op verzoek van de Oekraïense regering ook een aantal accounts van Russische media te hebben geblokkeerd. Volgens Meta hebben ook overheden van andere landen zulke verzoeken gedaan, maar daar buigt het bedrijf zich nog over.
EU wil meer actie tegen nepnieuws
Eurocommissaris Thierry Breton heeft zondag een videogesprek gehad met Sundar Pichai, de ceo van Google-moederbedrijf Alphabet, en YouTube-ceo Susan Wojcicki. Hij vroeg hen om meer maatregelen te nemen om de verspreiding van desinformatie na de Russische invasie van Oekraïne te stoppen.
Google verbiedt Russische staatsmedia sinds dit weekend wereldwijd om geld te verdienen met advertenties.
Twitter en Facebook
Eerder deze week besloten Meta en Twitter de Russische staatsmedia niet meer toe te staan om advertenties te plaatsen. Zo willen de techbedrijven voorkomen dat desinformatie via advertenties wordt gepromoot.
Het Kremlin heeft de afgelopen dagen de toegang tot Facebook en Twitter in Rusland steeds meer beperkt. Dat gebeurde omdat de Russische regering boos is over de waarschuwingen voor nepnieuws de Amerikaanse bedrijven bij berichten van Russische staatsmedia plaatsen.
Telegram
De Russische oprichter van chatdienst Telegram, Pavel Durov, zei zondag te overwegen om chatkanalen deels of volledig te beperken vanwege de oorlog in Oekraïne. Volgens Durov worden de chatkanalen steeds meer een bron van niet-geverifieerde informatie. Hij vreest dit leidt tot het verergeren van de conflicten.