Oekraïne krijgt miljoenen euro's gedoneerd in cryptomunten
De overheid van Oekraïne en NGO’s die het land helpen, hebben sinds de oorlog met Rusland begon al 18,9 miljoen dollar aan cryptomunten gekregen uit donaties. Een Oekraïense NGO kreeg zelfs 3 miljoen in één donatie.
De Twitteraccounts van zowel de overheid als de vice-premier van Oekraïne plaatsten afgelopen weekend dat het land crypto-donaties zou aanvaarden. Daarbij deelden ze links naar online portefeuilles. Die cryptowallets haalden binnen 24 uur meer dan tien miljoen dollar aan cryptomunten op. Inmiddels staat de teller op bijna 19 miljoen dollar (17 miljoen euro).
Daarbovenop kreeg het Oekraïense Come Back Alive, een NGO die in 2014 werd opgericht nadat het conflict in het oosten van het land uitbrak, al meer dan 7 miljoen aan donaties in zijn eigen cryptowallet. De NGO zal ook nog eens minstens 3 miljoen aan ether-munten krijgen van UkraineDAO, een organisatie die enkele dagen voor het begin van de oorlog werd opgericht.
Cryptomunten zijn een soort digitale valuta gebaseerd op blockchain-technologie. DAO staat voor ‘decentralized autonomous organisation’. Het is een vorm van organisatie waarbij geen centraal leiderschap de macht heeft, maar waarbij individuele leden van het collectief stemmen op de richting die de organisatie uitgaat.
Steun van Russische Ethereum-oprichter
Ook grote figuren uit de crypto-gemeenschap deelden de berichten op sociale media. Zo vroeg Vitalik Buterin, mede-oprichter van tweede grootste blockchain-platform Ethereum, aan zijn volgers om te doneren aan UkraineDAO. Buterin, die van Russische afkomst is, heeft zich van het begin sterk tegen de oorlog uitgesproken.
Hij wordt vergezeld door andere grote namen in de crypto-wereld, zoals ondernemer Justin Sun. Sun liet aan Bloomberg weten dat hij vindt dat cryptomunten een revolutie in doneren betekenen. "Elke overheid, leider, publieke figuur en normale burger kan met crypto transparante donaties doen."
Zakenman Tomicah Tilleman deelt die gedachte. Hij beweert dat traditionele transacties traag, onbetrouwbaar en duur zijn, terwijl crypto-transacties goedkoop, snel en transparant zouden zijn. "Digitale activa zijn de enige manier om onmiddellijk directe steun te bieden aan mensen in buitenlandse conflictgebieden," aldus Tilleman aan Bloomberg.
Cryptomunten pas gelegaliseerd
Wat opvalt, is dat Oekraïne nog maar een week geleden cryptomunten volledig legaliseerde. Op 18 februari nam het parlement een wet aan die cryptomunten zou erkennen als legale valuta, waarbij een officiële regelgever werd genoemd. Het land heeft cryptomunten wel nog niet aanvaard als wettig betaalmiddel, waardoor het betalen van goederen en diensten met cryptomunten nog altijd niet is toegestaan.
Volgens de Oekraïense overheid staat het land in de top 5 van crypto-gebruikers wereldwijd.