Following

De chronologische feed keert vandaag terug naar Instagram

23 maart 2022 om 18:27
Laatste update: 23 maart 2022 om 18:36

Gebruikers van Instagram kunnen vanaf vandaag ervoor kiezen om eerst de nieuwste Instagram-posts op hun feed te zien, niet de posts die het algoritme selecteert.

De foto-app test sinds januari een chronologische feed. De mogelijkheid om berichten op chronologische volgorde te zien, in plaats van in de volgorde die het platform per gebruiker zelf bepaalt, is al jaren een veelgevraagde optie. 

Klaarblijkelijk is Instagram tevreden met hoe deze feed werkt, want de optie wordt vanaf vandaag voor iedereen uitgerold. De nieuwe feed heet 'Following'. 

Andere feeds

Naast Following krijgt Instagram ook een Favorites-feed. Hier worden alleen - op chronologische volgorde - de berichten getoond van accounts waarvan jij zelf hebt aangegeven dat je ze in je feed wil zien. 

Je kan maximaal vijftig accounts op deze lijst plaatsen. Accounts die je hebt toegevoegd aan je Favorites-filter zullen ook hoger in de gewone feed verschijnen.

De standaard feed blijft gewoon beschikbaar via de Home-knop. Hier worden berichten op de volgorde getoond waarvan het Instagram-algoritme denkt dat die voor jou het beste werkt. Je ziet hier bovendien berichtsuggesties vanuit Instagram. 

Algoritmen onder vuur

Sociale mediaplatformen staan al enige tijd onder druk om hun feeds aan te passen. De achterliggende algoritmen zouden mensen expres te lang in de app houden via suggesties. 

De foto-app stapte in 2016 over van een chronologische feed op het huidige model. Instagram ligt sindsdien op verschillende fronten onder vuur. Zo zou het algoritme bijvoorbeeld een voorkeur tonen voor gesponsorde berichten en naakte lichamen. Voor makers van Instagram-content was het bovendien lastig om in te schatten welke berichten het algoritme wel en niet 'leuk' vond.
 

Dit is de beste vorm voor een vouwtelefoon