Bedrijf dat ogen scant in ruil voor cryptomunten in opspraak
De crypto-startup Worldcoin raakt steeds meer in opspraak. Het bedrijf scande de ogen van een half miljoen mensen en beloofde hen hiervoor een cryptomunt. Die Worldcoin is echter nog altijd niet uitgebracht.
Worldcoin heeft een ambitieus plan om cryptomunten uit te delen aan iedereen en zo 'armoede de wereld uit te helpen'. Hiervoor rekruteerde Worldcoin zogeheten 'orb operators', die wereldwijd de ogen van mensen scannen met een futuristisch ogende bol. Volgens de organisatie zou dat nodig zijn om te garanderen dat niemand meerdere keren cryptomunten kan eisen.
Om mensen te overtuigen belooft de startup 20 dollar in Worldcoin, een eigen cryptomunt, aan ieder persoon die zijn ogen laat scannen. Daarvoor zijn de orb operators de afgelopen jaren naar alle uithoeken van de wereld gestuurd. Inmiddels zou het bedrijf al honderdduizenden mensen hebben bereikt.
Crypto-wallet gebaseerd op je oog
Om te bewijzen dat een persoon voor de eerste keer deelneemt, wordt een foto van de iris genomen. Die afbeelding wordt omgezet naar een hashfunctie, waarna in de database wordt gekeken of die uniek is. Als dat zo is, wordt die opgeslagen, waarna gebruikers een crypto-portefeuille kunnen genereren in de app van Worldcoin.
Volgens de startup zal dat proces volledig anoniem zijn. De portefeuilles van gebruikers zijn niet gelinkt aan een naam, maar enkel aan de gecreëerde hashfunctie. Het bedrijf zegt geen foto’s op te slaan. Tijdens de omzetting naar een hashfunctie wordt de foto permanent vernietigd, een proces dat volgens Worldcoin onomkeerbaar is.
Critici zijn echter bang dat de data gebruikt kunnen worden om de biometrische data van miljoenen mensen op te slaan. Daarmee zou bijvoorbeeld authenticatie-technologie gebaseerd op de blockchain kunnen worden ontwikkeld. Volgens Bloomberg heeft het bedrijf al zo'n half miljoen ogen gescand.
Steeds meer problemen
De missie van het bedrijf komt volgens meerdere media steeds meer in de problemen komt. Zo zou de startup al in zeven landen zijn gestopt met de oogscans. Worldcoin zou te kampen hebben met een aantal technische problemen, wetgeving die de dienst belemmert en het feit dat niet iedereen toegang heeft tot een smartphone. Dat laatste speelt een sleutelrol, omdat het doelpubliek van Worldcoin arme mensen zijn.
Door de problemen werd de lancering van de cryptomunt al meermaals uitgesteld. Die moet later dit jaar uitkomen, maar een harde datum geeft Worldcoin niet. Dat heeft volgens Buzzfeed al tot veel woede geleid bij klanten, vooral in Afrika en Azië. Orb operators kregen al honderden boze berichten van vaak arme mensen, die zich gedupeerd voelen door Worldcoin.
Ook orb operators zelf krijgen te kampen met problemen. Zij zouden in sommige landen worden gearresteerd en worden lastiggevallen op straat. Ook zouden ze te laat worden uitbetaald en zeggen ze dat het werk überhaupt slecht betaalt. Bovendien zouden fouten in de technologie hun werk moeilijker maken en zou er in sommige gevallen fraude worden gepleegd.
'Niet perfect'
Volgens ceo Alex Blania waren de problemen te verwachten. Het bedrijf zou nog experimenteren om te zien wat de beste manier is om de dienst van de grond te krijgen, een proces dat volgens de ondernemer met falen en opstaan gebeurt. "Dingen zijn niet perfect. Het is nog een Serie A-bedrijf, geen Uber."
Blania zegt dat het bedrijf in de komende weken veel van de hardware-ontwerpen en het protocol open-source zal maken. Daardoor moet iedereen die dat wil kunnen controleren of de veiligheid en de privacy van gebruikers wordt gewaarborgd. Blania verwacht dat zijn bedrijf eind dit jaar tussen 20 en 30 miljoen ogen heeft gescand.