Sonos onthult goedkopere soundbar en eigen spraakassistent
Sonos heeft zijn derde soundbar onthuld: na de Beam en de Arc is er nu de Ray. De nieuwe soundbar is de goedkoopste die Sonos tot nu toe uitbracht. Ook komt Sonos met een eigen spraakassistent.
Kijk ook onze video over de Sonos Ray en de spraakassistent
De nieuwe Sonos Ray is de goedkoopste soundbar in het aanbod van Sonos. De soundbar heeft twee tweeters voor de hoge tonen, twee midwoofers voor de midden en lage tonen en een bass reflex-systeem om die lage tonen zonder vervorming te laten horen. De Sonos Ray heeft vier D-klasse digitale versterkers. Volgens Sonos kan de relatief kleine soundbar een kamervullend geluid creëren via golfgeleiders die de audio door de ruimte projecteren.
De nieuwe soundbar ondersteunt Apple AirPlay 2 en de geluidsformaten stereo PCM, Dolby Digital 5.1 en DTS Digital Surround. Net als de andere Sonos-soundbars kan ook de Ray uitgebreid worden met Sonos One-speakers voor surround sound en met de Sonos Sub-woofer. De Sonos Ray is 56 centimeter breed en 7,1 centimeter hoog.
'Meest aanwezige aansluiting'
In tegenstelling tot de Sonos Beam en Arc ondersteunt de Ray geen Dolby Atmos-geluid. De soundbar wordt dan ook niet aangesloten via HDMI maar met een bijgeleverde optische kabel. Dat maakt de soundbar volgens Sonos geschikt voor de meeste tv's: ook oudere toestellen met weinig HDMI-poorten hebben vaak wel een optische aansluiting.
De Sonos Ray is er in zwart en wit en kost 299 euro. De soundbar is vanaf 7 juni in Nederland verkrijgbaar.
Daarnaast is de draagbare Sonos Roam er in drie nieuwe kleuren: olijfgroen, lichtblauw en geel.
Spraakassistent Sonos Voice Control
Sonos heeft ook zijn eigen spraakassistent gepresenteerd, een alternatief voor assistenten als Siri en Google Assistent. Sonos Voice Control wordt geactiveerd met 'Hey Sonos' en werkt vooralsnog alleen in het Engels: de assistent reageert dan met de stem van acteur Giancarlo Esposito (Breaking Bad, Better Call Saul, The Mandalorian).
De spraakassistent stuurt volgens Sonos geen informatie naar de cloud, alle spraakherkenning wordt lokaal op de speakers zelf afgehandeld. Gebruikers kunnen Sonos vragen om bepaalde muziek af te spelen in een bepaalde ruimte, om de tv aan te zetten, terug te spoelen, het volume te regelen en meer. De commando's draaien wel allemaal om audio: Sonos Voice Control is er niet voor algemene vragen over bijvoorbeeld het weer.
Werkt nog niet met Spotify
Opvallend genoeg werkt de assistent nog niet met Spotify, wel met Sonos Radio, Apple Music, Amazon Music, lezer en Pandora. Sonos Voice Control is vanaf 1 juni beschikbaar in Amerikaans Engels, maar volgens Sonos zal de assistent ook in Nederland in te schakelen zijn, in het Engels. Later dit jaar volgt een Franse versie, daarna komen andere talen aan de beurt.
Luister ook onze podcast: