'VS wil dat ASML stopt met verkoop chiptechnologie aan China'
De Amerikaanse overheid zou willen dat de Nederlandse chipmachinemaker ASML stopt met zijn leveringen van bepaalde technologie aan China.
Dat schrijft Bloomberg op basis van bronnen die bekend zijn met de situatie. De Amerikanen zouden volgens de bronnen van Bloomberg druk leggen op de Nederlandse regering. Ze willen dat Nederland ASML verbiedt om bepaalde chipmaaktechnologie aan Chinese bedrijven te verkopen.
Het gaat om wat oudere deep ultraviolet litography of DUV-systemen. DUV-systemen worden wereldwijd veel gebruikt in het chipfabricageproces.
Ze worden alleen door ASML gemaakt en verkocht. De Nederlandse chipmaker mag een moderner en duurder systeem, EUV, al niet meer aan China leveren - ze krijgen geen exportvergunning van de Nederlandse overheid.
Machtsstrijd VS-China
De zaak zou ter sprake zijn gebracht door Don Graves, de minister van Handelszaken van de Verenigde Staten. Hij bezocht in mei zowel Nederland en België, en kwam ook langs op het hoofdkantoor van ASML.
China werkt al jaren aan het uitbreiden van zijn capaciteit om chips te maken en te voorkomen. De Verenigde Staten willen die groei een halt toe roepen, en strijden daarom om de verkoop van chipfabricagetechnologie aan China in te perken.
ASML heeft een sleutelpositie op de markt voor bepaalde chipmachines. Daarom legt de overheid van de VS al langer druk op Nederland om de verkoop van ASML-technologie aan banden te leggen.
"Als land A die machine niet mag hebben of bedrijf B, dan gaat die machine wel naar land C en bedrijf D", zei topman Peter Wennink in 2020 daarover tegen RTL Z. De vraag naar chips is op dit moment bijzonder groot; ASML behaalde vorig jaar dan ook een fikse omzet van 18 miljard euro, 35 procent meer dan het jaar ervoor.