Koptelefoons

Sony WH-1000XM5

Sony WH-1000XM5 bright stuff koopgids beste koptelefoon draadloos
4 juli 2022 om 15:42
Laatste update: 8 juli 2022 om 16:41

De koptelefoon met erg sterke active noise cancellation, geweldig geluid, een vernieuwd uiterlijk en een verrassend laag gewicht. De Sony WH-1000XM5 is de perfecte allrounder.

Sony heeft met zijn onhandig genaamde WH-1000X-reeks koptelefoons de afgelopen jaren naam gemaakt als één van de beste keuzes op de markt. De vorige vier koptelefoons zagen er hetzelfde uit, maar klonken elk jaar wat beter. Ook ging de active noise cancellation steeds een tandje vooruit.

Die twee sleutelfuncties zijn bij dit model weer wat sterker dan bij de voorgangers, maar voor het eerst is ook het uiterlijk vernieuwd. De oorschelpen hebben grofweg dezelfde kenmerkende vorm, de hoofdband is echter wat slanker. Met een gewicht van 250 gram is de koptelefoon nog wat lichter dan zijn voorgangers en zeker lichter dan veel vergelijkbare koptelefoons.

Dat lage gewicht is tijdens het dragen over het algemeen geweldig. Hij voelt echter ook wat goedkoop, aangezien het lage gewicht wordt bereikt door het gebruik van (gerecycled) plastic. De band klemt iets meer dan voorheen en ook kraken de oorkussens in het begin een beetje: dat gaat gelukkig snel over als de kussens zich naar de vorm van je oren zetten. Nadeel van het nieuwe ontwerp is een gebrek aan scharnieren. Opvouwen kan daarom helaas niet meer, wel wordt een vrij forse draagetui bijgeleverd.

Het geluid dan: erg ruimtelijk en zoals we van Sony gewend zijn aan de bassige kant. Wel wat minder dan voorheen: de standaardinstelling van de koptelefoon leent zich beter voor alle soorten muziek. Elk genre helder, met strakke middentonen en zonder hinderlijke uitschieters naar onder of boven. Met de bijbehorende app kies je uit verschillende equalizer-instellingen, of maak je je eigen instelling.

De active noise cancellation is ook weer iets verbeterd, al is dat moeilijk te merken omdat de voorgangers al zo goed waren. Dus: galmende treinstations en luchthavens, suizende treinen en vliegtuigen, het geroezemoes van een kantoor: weg met de druk op één knop. En in tegenstelling tot vroeger merk je eigenlijk ook niks meer aan de muziekkwaliteit, die hetzelfde klinkt met of zonder de functie aan.

Dan heeft Sony nog een aantal unieke functies, met als belangrijkste de Quick Attention Mode. Hoor of vooral zie je iemand tegen je praten, leg je je hand op de rechter oorschelp. Zolang je dat doet, wordt de muziek sterk gedempt, de noise cancellation uitgeschakeld en de transparante modus ingeschakeld. Zo kan je perfect met iemand praten zonder je koptelefoon helemaal af te hoeven zetten.

Nieuw is een variant op die functie, die hetzelfde doet als de koptelefoon je hoort praten. Dat vinden wij stukken minder lekker werken: je schraapt een keer je keel en je muziek valt meteen weg. Gelukkig kun je dat zelf in de app aan- of uitzetten, net als de locatie-gevoelige afstemming van de noise cancellation. Dat kan handig zijn: volledig aan op het werk maar op staat op 50 procent. Nadeel van die functie is dat de Sony-app dan constant je locatie wil weten.

Verder biedt deze koptelefoon ondersteuning voor speciale ruimtelijke audio via 360 Reality Audio, ondersteund door onder meer Deezer en Tidal. Ook ondersteunt de koptelefoon High-Resolution Audio via LDAC. Dat wordt helaas alleen door bepaalde Android-toestellen en streamingdiensten ondersteund, maar zorgt wel dat je muziek in hogere kwaliteit hoort dan bij een doorsnee Spotify-stream. Dankzij de multi-point verbinding schakelt de koptelefoon zelfstandig tussen bijvoorbeeld je smartphone en laptop, omdat 'ie met beide tegelijk verbonden kan zijn.

De Sony WH-1000XM5 is er in zwart en zilvergrijs. De introductieprijs is 420 euro.

Pluspunten:Minpunten:
  • Geweldig geluid
  • Sterke noise-cancellation
  • Licht van gewicht
  • Flexibele equalizer
  • Veel slimme functies
  • Multi-point verbinding
  • Voelt wat goedkoop
  • Niet meer opvouwbaar

Kijk bij Bright Stuff voor meer producten die wij aanraden.

Lees meer over:

Deel via